1. 7. 2013

Cesnaková panenka s cuketovými plátkami a parmezánovou omáčkou



Cez víkend som objavil nové využitie cukiet, ktoré majú v letnom období tendenciu hromadiť sa v kuchyni , špajzi a na záhrade. Okrem klasického zapekania, výroby vývaru, či rôznych bezmäsitých kari omáčok, sa dá cuketa výborne využiť ako ľahká príloha k mäsám. Na rozdiel od tých škrobových sa nielen ľahšie trávi, no predstavuje v našich končinách i príjemnú zmenu. Táto zelenina patrí k druhu tekvica obyčajná a bola vyšľachtená v Taliansku. Odtiaľ pochádza i názov, ktorý má základ v talianskom slovíčku označujúcom tekvicu, zucca. V mojom prípade plátky cukety doprevádzali prudko opečenú bravčovú panenku marinovanú v cesnaku a podávanú s parmezánovou omáčkou. Namiesto panenky sa dá použiť i karé. Na chutný letný obed pre dvoch ľudí potrebujete len zopár surovín.


1 bravčová panenka (asi 400 g)

1 stredná cuketa

3 strúčiky cesnaku

50 - 100 g nastrúhaného parmezánu (použil som kôrku)

100 – 200 ml smotany na varenie

2 – 3  lyžičky citrónovej šťavy

Olivový olej

Mleté čierne korenie

Soľ

Čerstvá bazalka


Ráno v deň, keď plánujete pripravovať obed, potrite panenku olivovým olejom, obaľte v nadrobno nasekanom cesnaku a nechajte pár hodín marinovať v uzavretej nádobe na chladnom mieste. 


Samotná príprava je jednoduchá a rýchla, celé sa to dá s prehľadom zmáknuť do polhodiny. Ako prvé si očistite cuketu škrabkou na zemiaky. Keď dáte dolu šupu, môžete pokračovať ďalej a škrabkou vyrábať plátky, až kým sa dostanete po semená v jadre cukety (jadro buď vyhoďte alebo použite do zeleninového vývaru). Cuketové plátky pokvapkajte citrónovou šťavou a odložte bokom. 


Na panvici rozpáľte olivový olej. Z mäsa odstráňte cesnak (ak tam pár kúskov ostane, nič sa nedeje),  poriadne osušte, osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Sprudka opečte, z oboch strán asi 3 minúty.  Panvicu odstavte z plameňa, panenku vyberte z panvice, prikryte a nechajte odstáť asi päť minút. Vráťte panvicu na horák a mäso pokrájajte na 4-5 centimetrové špalky. Znova opečte na rezoch, z oboch strán asi 2 minúty. Vyberte a nechajte prikryté odpočívať. 


Vlejte do panvice asi 2 dcl vody a za pomoci varešky odvarte prípečky z dna panvice. Vsypte nastrúhaný parmezán a smotanu na varenie. Pomaly priveďte k varu a občas premiešajte, kým sa parmezán rozpustí. 


Počas varenia omáčky postavte na sporák parák s vodou a nechajte zovrieť. Vložte do paráku plátky cukety, prikryte a nechajte pariť 3 – 5  minút, nie dlhšie. Odstavte omáčku z plameňa a vmiešajte do nej natrhané lístky bazalky. To je všetko, môžete servírovať.


P.S. Polievku odporúčam vychladenú bryndzovú :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára