Cez víkend som objavil nové využitie cukiet, ktoré majú v letnom období tendenciu hromadiť sa v kuchyni , špajzi a na záhrade. Okrem klasického zapekania, výroby vývaru, či rôznych bezmäsitých kari omáčok, sa dá cuketa výborne využiť ako ľahká príloha k mäsám. Na rozdiel od tých škrobových sa nielen ľahšie trávi, no predstavuje v našich končinách i príjemnú zmenu. Táto zelenina patrí k druhu tekvica obyčajná a bola vyšľachtená v Taliansku. Odtiaľ pochádza i názov, ktorý má základ v talianskom slovíčku označujúcom tekvicu, zucca. V mojom prípade plátky cukety doprevádzali prudko opečenú bravčovú panenku marinovanú v cesnaku a podávanú s parmezánovou omáčkou. Namiesto panenky sa dá použiť i karé. Na chutný letný obed pre dvoch ľudí potrebujete len zopár surovín.
1 bravčová panenka (asi 400 g)
1 stredná cuketa
3 strúčiky cesnaku
50 - 100 g nastrúhaného parmezánu (použil som
kôrku)
100 – 200 ml smotany na varenie
2 – 3 lyžičky citrónovej šťavy
Olivový olej
Mleté čierne korenie
Soľ
Čerstvá bazalka
Ráno v deň, keď plánujete pripravovať obed,
potrite panenku olivovým olejom, obaľte v nadrobno nasekanom cesnaku a nechajte
pár hodín marinovať v uzavretej nádobe na chladnom mieste.
Samotná príprava je jednoduchá a rýchla,
celé sa to dá s prehľadom zmáknuť
do polhodiny. Ako prvé si očistite cuketu škrabkou na zemiaky. Keď dáte dolu
šupu, môžete pokračovať ďalej a škrabkou vyrábať plátky, až kým sa
dostanete po semená v jadre cukety (jadro buď vyhoďte alebo použite do zeleninového
vývaru). Cuketové plátky pokvapkajte citrónovou šťavou a odložte bokom.
Na panvici rozpáľte olivový olej. Z mäsa odstráňte
cesnak (ak tam pár kúskov ostane, nič sa nedeje), poriadne osušte, osoľte a okoreňte čerstvo
mletým čiernym korením. Sprudka opečte, z oboch strán asi 3 minúty. Panvicu odstavte z plameňa, panenku vyberte
z panvice, prikryte a nechajte odstáť asi päť minút. Vráťte panvicu
na horák a mäso pokrájajte na 4-5 centimetrové špalky. Znova opečte na rezoch, z oboch strán asi 2 minúty.
Vyberte a nechajte prikryté odpočívať.
Vlejte do panvice asi 2 dcl vody a za pomoci
varešky odvarte prípečky z dna panvice.
Vsypte nastrúhaný parmezán a smotanu na varenie. Pomaly priveďte k varu
a občas premiešajte, kým sa parmezán rozpustí.
Počas varenia omáčky postavte na sporák parák
s vodou a nechajte zovrieť. Vložte do paráku plátky cukety, prikryte
a nechajte pariť 3 – 5 minút, nie dlhšie.
Odstavte omáčku z plameňa a vmiešajte do nej natrhané lístky bazalky. To
je všetko, môžete servírovať.
P.S. Polievku odporúčam vychladenú bryndzovú
:)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára