Domáci hamburger nie je nijaký fastfood a vyžaduje
čas na prípravu tak, ako akékoľvek iné jedlo. Burger bez mäsa je o niečo náročnejší
výtvor, pretože vyrobiť vegetariánsku či dokonca vegánsku zmes, ktorá nechutí
ako mleté žinenky, má zaujímavú štruktúru a drží pohromade, vyžaduje
určitý kumšt.
Ja som mäsožravec a bez výčitiek zjem aj
mačku na smotane ale v poslednom čase sa pokúšam (niekedy viac, niekedy
menej úspešne) znížiť množstvo skonzumovaného mäsa a mäsových výrobkov.
Rád by som sa dopracoval na úroveň mäso
jedenkrát týždenne a podľa možností z domáceho chovu. Hľadám
zaujímavé recepty a jedným z nich je spomínaná vegánska zmes do
hamburgerov. Jej autorom je Kenji, ktorého som tu už neraz spomínal, a ktorý
za nás urobil poctivý prieskum a testovanie, jeho výsledkom je nasledujúci
recept. Množstvá surovín som orientačne previedol do metrického systému a tu
je ich zoznam. Vyrobíte z nich asi 1 kg zmesi.
680 g šampiňónov
60 ml slnečnicového oleja
Soľ a mleté čierne korenie
6 vetvičiek tymiánu
1 malý baklažán (max. 250 g, využijete z neho
iba polovicu)
2 póry
1 stonku zeleru, najemno nasekaného (ja som
použil obyčajný, nastrúhaný najemno)
1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
170 g jačmenných krúp
1 plechovica cíceru, alebo približné množstvo
vareného
30 g múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička Marmitu
150 g kešu orechov
1 lyžička sójovej omáčky
75 g strúhanky
Mriežku v sporáku dajte do stredu a predhrejte
ho na 175 °C. Huby pokvapkajte lyžicou oleja a posypte soľou a čiernym
korením podľa chuti. Baklažán potrite olivovým olejom, ochuťte a zabaľte do
alobalu. Oboje dajte na plech vyložený alobalom a huby posypte vetvičkami
tymiánu. Dajte piecť a príležitostne obracajte, až kým je baklažán mäkký,
asi 45 minút. Vyberte zo sporáka, baklažán odbaľte a nechajte vychladnúť.
Kým sa huby a baklažán pečú, rozpáľte
zvyšný olej na veľkej panvici, vložte zeler s pórom a opekajte na
strednom plameni asi 4 minúty. Pridajte cesnak, nechajte ho rozvoňať a odstavte
bokom.
Vsypte krúpy do hrnca a prilejte vodu
tak, aby ich prevyšovala aspoň o 5 cm. Nechajte zovrieť a potom varte za
občasného miešania asi 20 minút. Zlejte a osušte na čistej utierke. Vložte
do veľkej misy.
Do mixéra vložte polovicu cíceru, múku, prášok
do pečiva, sójovú omáčku, Marmite a polovicu baklažánu (druhú polovicu
odložte pre iné použitie). Rozmixujte dohladka. Vzniknutú pastu pridajte do
misy ku krúpam. Zvyšný cícer rozsekajte nahrubo v mixéri zhruba na veľkosť
šošovice (5 až 6 krátkych pulzov). Pridajte ku krúpam. Rovnako rozsekajte aj
orechy a pridajte ku krúpam.
Keď sú huby vychladnuté, rozmixujte ich
nadrobno, no aby si zachovali štruktúru (asi 10 pulzov). Pridajte ku krúpovej
zmesi. Rovnako rozmixujte aj vychladnutý pór so zelerom.
Rukou alebo vareškou poriadne premiešajte, aby
vám vznikla rovnorodá zmes. V chladničke ju môžete skladovať 5 dní , v mrazničke asi 3 mesiace.
Pred samotnou výrobou hamburgerov primiešajte
do zmesi strúhanku a premiešajte.
Vytvarujte placku. Ak náhodou nedrží pokope, pridajte trocha vody. Zmes
rozdeľte na osem častí a vytvarujte z nich placky. Tepelne spracujte
do polhodiny od pridania strúhanky, inak sa rozmočí a stratí štruktúru.
Placky opečte buď na rozpálenej panvici s trochou
oleja, asi 3 minúty z každej strany, prípadne 4 minúty z každej strany
na grile. Po opečení položte na žemľu,
pridajte syr, ochucovadlá, zeleninu a iné dobroty.
Ja som si v ošiali domácej produkcie
upiekol vlastné žemle z chlebového cesta. Boli síce chutné ale príliš hutné
pre hamburger. Zmes je však veľmi chutná a dá sa použiť akýmkoľvek
spôsobom. Napríklad ju po opečení zarolujte spolu so zeleninou a syrom do
placky, je z toho vynikajúce vegetariánske burrito. Sebavedome môžete
podávať aj mäsožravcom, určite nebudú ohŕňať
nosy, a ak áno, nič si nazaslúžia :)
P.S. Je
to dobrota.
P.P.S. Jedna tematická skladba :)
Vyzera to super, aj ked dost zlozita priprava ,)
OdpovedaťOdstrániťZaberie to asi hodinku aj patnast minut ale mnozstvo je dost velke a da sa uchovat v mraznicke. Vacsina casu je pecenie a mixovanie, takze pohodicka. Vysledok naozaj stoji zato.
Odstrániťto je fantazia!!!!! vsetko, v com su jacmenne krupy, je super - to je moje heslo :-D
OdpovedaťOdstrániťvyskusam!
Mačku na smotane? A potom sa čuduješ, že Salem nie je nadšený, keď ťa vidí vo dverách :D
OdpovedaťOdstrániťPre nezasvätených uvádzam, že Salem je Ivonin kocúr, o ktorom si ale myslím, že by bol mnou rovnako málo nadšený aj keby som bol ultravegán. Holt, kocúry majú svoj hodnotový rebríček, v ktorom ľudia zaujímajú miesto chodiacich zdrojov potravy a občasnej zábavy :)
Odstrániťhttp://allrecipes.com/recipe/burger-or-hot-dog-buns/
OdpovedaťOdstrániť;-)