25. 3. 2013

Nože, mixér, škrabka a iná kuchynská výzbroj

Tento skromný príspevok je venovaný všetkým, ktorí statočne bojujú za kuchynskými linkami a dennodenne berú do ruky zbrane kvalitného varenia.  Tieto predmety môžu kulinársky proces značne uľahčiť a spríjemniť alebo vás môžu vytočiť do nepríčetna, prípadne vám spôsobiť psychickú alebo nedajbože fyzickú ujmu. I keď v kuchyni nepotrebujem mnoho vecí, tie základné by mali byť spĺňať určitý kvalitatívny štandard. V opačnom prípade kľajem ako Kolumbus, keď mu na spiatočnej ceste došiel rum a musel načať zásoby vody. Pre inšpiráciu uvádzam zopár kúskov, ktoré sa mi osvedčili a používam ich veľmi rád.

Nože


Sú základom každej kuchyne a pokiaľ sa neživíte výhradne bobuľami a korienkami, určite sa vám zídu. Keď na nič iné, aspoň si odrežete palicu cestou na huby. Ja osobne si na bežné úkony bohato vystačím s troma až štyrmi kúskami (nôž na maslo nepočítam, maslo si môžete natierať aj špachtľou, majetnejšie vrstvy kreditkou). Mám klasický kuchársky nôž s veľkou čepeľou, vhodný na krájanie zeleniny a mäsa, filetovací a vykosťovací nôž s úzkou a veľmi ohybnou čepeľou a menší nôž na krájanie, lúpanie a vykrajovanie. Všetky tri sú Fiskarsy (rady Functional Form PRO a Fusion) s dobrým pomerom kvalita/cena. Oceľ nie je príliš tvrdá (HRC 55, resp. 56), takže sa dá celkom slušne nabrúsiť doma na brúsnom kameni a zároveň pomerne dlho drží ostrie.


Štvrtým je malý žabikuch Fackelmann, ktorý vyzerá trocha ako štepársky nôž a je výborný na vykrajovanie jadrincov a plátkovanie cesnaku a zázvoru.

Škrabka


Nevýrazný pomocník, no skúste bez neho čistiť zemiaky. Viem, dá sa to aj nožom ale zvyk je železná košeľa a okrem čistenia zemiakov sa s ňou dajú robiť elegantné hobliny parmezánu či iných tvrdých syrov. Roky rokov máme škrabku Victorinox, a stále nejaví známky otupenia ostria.

Tyčový mixér


Využívam najmä pri výrobe polievok a omáčok, pretože len veľmi nerád niečo zahusťujem múkou. Hodí sa samozrejme aj na ovocné koktejly (z kefíru :)), miešanie riedkeho cesta či výrobu šľahačky. Keďže náš model od Kenwoodu má príslušenstvo na strúhanie a sekanie, používam ho aj pri strúhaní väčšieho množstva surovín, alebo sekaní mandlí. Disponuje plynulou reguláciou otáčok, takže vám pri mixovaní hummusu nezhorí motor ani s rajčinovou polievkou nevyrobíte na okolitých stenách dekadentné vzory. Pamätám sa, že som pri jeho kúpe dosť ohŕňal nos nad cenou (pritom som zaň neplatil), no musím uznať, že je hodný každého eura. Použité materiály už na pohľad pôsobia solídnym dojmom a niekoľkoročné používanie tento dojem potvrdilo. Takpovediac nezničiteľné náradie s pekným dizajnom.

Mažiar


Niet nad čerstvo nadrvené korenie. Či už sa jedná o rímsku rascu, koriander alebo semiačka badyánu, mažiar je neoceniteľným pomocníkom. Videl som mažiare z chirurgickej ocele, porcelánu a dokonca i zo skla. Pekné ale často veľmi nepraktické. Je dôležité, aby boli kontaktné časti dostatočne zdrsnené, inak budú semienka lietať po celej kuchyni a narobíte sa ako galejníci. V tomto prípade sa oplatí kúpiť noname výrobok v metre za 5 €. Jeden taký exemplár mi slúži už veľmi dlho.

Vareška


Tá moja pochádza z Nového Zélandu, je vyrobená z dreva stromu kauri a je ozdobená perleťovou šupinkou pāua. Napriek týmto skutočnostiam nemá nijaké kúzelné vlastnosti, zato však je veľmi dobre tvarovaná a má akurátnu veľkosť. Nevymením za inú. V zásade to však môže byť akýkoľvek papek, s ktorým sa vám dobre pracuje.

Mohol by som vo výpočte kuchynského hardvéru pokračovať ešte pomerne dlho ale obmedzím sa na  5 základných vecí, ktorými som sa chcel pochváliť. Ak máte nejaké otázky, prípadne sa chcete pochváliť svojim náradím, do toho :)

6 komentárov:

  1. Daniel páčilo sa mi ako ste opísali tú varešku. To vyzerá na vážny a hlboký vzťah.
    Ja mám tiež také hlboké city ku niektorým kúskom v mojej kuchyni. Napríklad ťažký liatinový wok kúpený za vtedy nekresťanské peniaze pred 21 rokmi. Ten umývam vždy s láskou a nehou, čo o mnohých iných riadoch nemôžem povedať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Varešku mám naozaj rád :) Liatina je všeobecne veľmi vďačný materiál, teda až na tú hmotnosť :)

      Odstrániť
  2. Pekne napísaný článok, tá vareška sa mi tiež páci :)na nože si príliš nepotrpim (mame nejaku sadu od Fissler - aj to stačí) ale nedám dopustit na tyčový mixér a mažiar. Starý, hovadsky tažký zulový, tlčiem s ním všetko /a vsetkych :)/ pomocník na nezaplatenie. Raz som sledovala kamošku ako "drvila" čierne korenie presne v takom stajlovom (priehľadnom) mažiariku, no bud to kocka predtým v živote nerobila, alebo výrobok bol na figu. Guličky korenia lietali ako broky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nechcel by som dostať žulovým mažiarom :D Pri nožoch na značke príliš nezáleží, každému vyhovuje niečo iné a kľudne to môže byť aj kudla po babke, len ju bude asi treba častejšie prebrúsiť, teda ak babka nemala katanu. Na tom tyčáku sa kvalita prejaví omnoho viac. Myslím, že tam sa investovať oplatí.

      Odstrániť
    2. pkne si to trafil. Moj tycovy mixer z tesca za 7 E musim pri humuse tri-styri krat nechat oddychnut :-) najnovsie som ho skusil nahradit mlyncekom na maso... ;-)

      Odstrániť
    3. Mlyncek na mäso som skúšal, dá sa aj tým, akurát je to viac umývania :)

      Odstrániť