13. 3. 2013

Kefír


Legenda


Kefír podľa niektorých svojich propagátorov (a najmä predajcov) lieči alergie, psoriázu, akné, nespavosť, žltačku, paradentózu, žlčníkové kamene, drevené nohy a iné. Vždy, keď naďabím na mystické potraviny takého liečivého kalibru, že by sa zaň nemuseli hanbiť ani Gandalf s Elrondom, zbystrím pozornosť. Vďaka skepticizmu vypestovanému bájkami marketingových oddelení ich vždy podvedome zaradím niekam k Aštarovi ŠeranoviSilvii Šuvadovejpríšere z Loch Ness. Aj  z tohto dôvodu som sa k pitiu kefíru dopracoval až prednedávnom.


Realita


V skutočnosti je trúnok pripravený z mlieka (kravského, kozieho, ovčieho) a takzvaných kefírových zŕn. Podľa informácií bohapusto vykradnutých z wikipédie sú kefírové zrná symbiotickou kombináciou baktérií (najmä kyseliny mliečnej) a kvasiniek v štruktúre zloženej z proteínov, lipidov a cukrov. Vzhľadom pripomínajú malé ružičky karfiolu a obsahujú nasledujúce zložky:

Mikroorganizmy: baktérie kyseliny mliečnej, kvasinky 
Produkty fermentácie: CO2 a etanol (v malom množstve, cca 1-2 %)
Živiny: mliečne proteíny, polysacharidy
Vitamíny a provitamíny: vitamín A, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín D, kyselina listová, niacín
Minerály: vápnik, železo, jód
Voda

Jednotlivé komponenty, ako aj ich vzájomný podiel závisia na druhu použitého mlieka. Obsiahnuté mikroorganizmy uľahčujú trávenie laktózy, zlepšujú žalúdočnú mikroflóru a tým významnou mierou prispievajú k posilňovaniu imunitného systému. Pravidelní konzumenti uvádzajú i mnohé iné zdraviu prospešné účinky, málo z nich je však podložených výskumom. V porovnaní s priemyselne vyrábanými kyslomliečnymi výrobkami obsahuje kefír omnoho pestrejšiu paletu prospešných mikroorganizmov.


Nápoj


Samotná príprava je jednoduchá, cca 100 g (nie viac) zŕn zalejte litrom mlieka, nádobu prikryte pokrievkou alebo nejakou priedušnou textíliou a nechajte zrná cca 24 hodín pracovať. Následne zlejte vodu, ktorá sa oddelila od pevnejších zložiek a kefír sceďte za pomoci riedkeho umelohmotného sitka a drevenej varešky (zrná by sa nemali dostať do kontaktu s kovmi) do pripravenej nádoby. Zrná prepláchnite čistou vodou a zalejte novou dávkou mlieka. Veľmi dobre sa mi osvedčilo mlieko z automatu, ktoré som si zvykol kupovať z viacerých dôvodov (kvalita, skrátenie obchodného reťazca, cena). Kefír je kyslý a v prípade, že vám jeho chuť úplne nevyhovuje skúste si z neho vyrobiť napríklad ovocný šejk z akéhokoľvek ovocia, ktoré vám ešte od leta ostalo v mrazničke. Skúsil som jahodový aj čučoriedkový, môžem len odporúčať. Ak potrebujete upraviť trávenie, neváhajte. Funguje výborne.


Zrná


Zrná sa živia laktózou obsiahnutou v mlieku, takže ak ich necháte dlhšiu dobu o hlade, zahynú. Naopak pri pravidelnom prikrmovaní a výrobe kefíru bude objem zŕn narastať, takže sa s nimi môžete podeliť s príbuznými alebo cudzincami (to by sa však nemuselo stretnúť s pochopením). Ak sa chcete o kefíre dozvedieť viac (prípadne si kúpiť kefírové zrná), tu je stránka s kvalitnými informáciami v slovenčine. Ja som svoje dostal od Viktora a v prípade záujmu ich zopár rád posuniem ďalej tomu, kto si ich môže vyzdvihnúť osobne. 


P.S. Ak sa náhodou zobudíte v štýle Bernarda Blacka, kefír je určite správna voľba ;)



1 komentár: