Legenda
Kefír podľa niektorých svojich propagátorov (a najmä
predajcov) lieči alergie, psoriázu, akné, nespavosť, žltačku, paradentózu,
žlčníkové kamene, drevené nohy a iné. Vždy, keď naďabím na mystické potraviny
takého liečivého kalibru, že by sa zaň nemuseli hanbiť ani Gandalf s Elrondom,
zbystrím pozornosť. Vďaka skepticizmu vypestovanému bájkami marketingových
oddelení ich vždy podvedome zaradím niekam k Aštarovi Šeranovi, Silvii Šuvadovej a príšere z Loch Ness. Aj
z tohto dôvodu som sa k pitiu kefíru dopracoval až
prednedávnom.
Realita
V skutočnosti je trúnok pripravený z mlieka
(kravského, kozieho, ovčieho) a takzvaných kefírových zŕn. Podľa informácií
bohapusto vykradnutých z wikipédie sú kefírové zrná symbiotickou kombináciou baktérií
(najmä kyseliny mliečnej) a kvasiniek v štruktúre zloženej z proteínov,
lipidov a cukrov. Vzhľadom pripomínajú malé ružičky karfiolu a obsahujú
nasledujúce zložky:
Mikroorganizmy: baktérie kyseliny mliečnej,
kvasinky
Produkty fermentácie: CO2 a etanol (v malom množstve, cca 1-2 %)
Živiny: mliečne proteíny, polysacharidy
Produkty fermentácie: CO2 a etanol (v malom množstve, cca 1-2 %)
Živiny: mliečne proteíny, polysacharidy
Vitamíny a provitamíny: vitamín A, vitamín
B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín D, kyselina listová, niacín
Minerály: vápnik, železo, jód
Voda
Minerály: vápnik, železo, jód
Voda
Jednotlivé komponenty, ako aj ich vzájomný
podiel závisia na druhu použitého mlieka. Obsiahnuté mikroorganizmy uľahčujú
trávenie laktózy, zlepšujú žalúdočnú mikroflóru a tým významnou mierou
prispievajú k posilňovaniu imunitného systému. Pravidelní konzumenti
uvádzajú i mnohé iné zdraviu prospešné účinky, málo z nich je však
podložených výskumom. V porovnaní s priemyselne vyrábanými
kyslomliečnymi výrobkami obsahuje kefír omnoho pestrejšiu paletu prospešných
mikroorganizmov.
Nápoj
Samotná príprava je jednoduchá, cca 100 g (nie viac) zŕn
zalejte litrom mlieka, nádobu prikryte pokrievkou alebo nejakou priedušnou
textíliou a nechajte zrná cca 24 hodín pracovať. Následne zlejte vodu,
ktorá sa oddelila od pevnejších zložiek a kefír sceďte za pomoci riedkeho umelohmotného
sitka a drevenej varešky (zrná by sa nemali dostať do kontaktu s kovmi)
do pripravenej nádoby. Zrná prepláchnite čistou vodou a zalejte novou
dávkou mlieka. Veľmi dobre sa mi osvedčilo mlieko z automatu, ktoré som si
zvykol kupovať z viacerých dôvodov (kvalita, skrátenie obchodného reťazca,
cena). Kefír je kyslý a v prípade, že vám jeho chuť úplne nevyhovuje
skúste si z neho vyrobiť napríklad ovocný šejk z akéhokoľvek ovocia,
ktoré vám ešte od leta ostalo v mrazničke. Skúsil som jahodový aj
čučoriedkový, môžem len odporúčať. Ak potrebujete upraviť trávenie, neváhajte. Funguje
výborne.
Zrná
Zrná sa živia laktózou obsiahnutou v mlieku,
takže ak ich necháte dlhšiu dobu o hlade, zahynú. Naopak pri pravidelnom
prikrmovaní a výrobe kefíru bude objem zŕn narastať, takže sa s nimi môžete
podeliť s príbuznými alebo cudzincami (to by sa však nemuselo stretnúť s pochopením).
Ak sa chcete o kefíre dozvedieť viac (prípadne si kúpiť kefírové zrná), tu
je stránka s kvalitnými informáciami v slovenčine. Ja som svoje
dostal od Viktora a v prípade záujmu ich zopár rád posuniem ďalej
tomu, kto si ich môže vyzdvihnúť osobne.
P.S. Ak sa náhodou zobudíte v štýle Bernarda
Blacka, kefír je určite správna voľba ;)
Tento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániť