15. 3. 2012

Očista šalátom



Keďže som dnes na blog zavesil rúhačský príspevok o hot dogu, v záujme zachovania vesmírnej rovnováhy a dobrej karmy, ponúkam na vyrovnanie jeden šalát. Budúcnosť ukáže, či to pomohlo alebo sa raz budem za trest smažiť vo fritéze s prepáleným olejom. Aby som sa však dostal k podstate veci, ak si budete chcieť urobiť tento jednoduchý pokrm, spravte najprv malý nákup:

1 menší baklažán
1 hrubostenná červená paprika
1 menšia červená cibuľa
2 krajce celozrnného chleba
150 g syru balkánskeho typu
10 cherry rajčín
olivový olej
mleté čierne korenie

Baklažán nakrájajte na tenké (2-3mm) polkolieska, rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, posoľte a nechajte 15 minút vypotiť. Zapnite sporák na 200 stupňov. Papriku nad horákom opáľte dočierna, následne zuhoľnatenú šupu opláchnite pod tečúcou vodou a nakrájajte na kratšie slížiky. Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, prelejte vriacou vodou a pridajte k paprike. Vypotený baklažán poutierajte papierovou utierkou, nakrájajte cherry rajčiny na polovičky a pridajte na plech. Dajte piecť na 20 minút do vyhriateho sporáka. Kým sa zelenina pečie, na platni si nasucho opečte krajce chleba a následne ich nakrájajte na kocky. Upečenú zeleninu, krutóny a nadrobený syr pridajte do misy. Pridajte olivový olej, čerstvo mleté čierne korenie a premiešajte. Hotovo.

Skúšal som tento šalát robiť i s bryndzou no je príliš aromatická a zanikne pri nej chuť baklažánu a papriky. Ostaňte preto radšej pri syre. Príjemné jedlo, ktoré vás nezaťaží a nie je časovo náročné.

2 komentáre: