20. 3. 2012

Hubové risotto s grilovanou hlivou a polníčkom


Priznám sa, risotto som robil prvýkrát v živote, čo bolo spôsobené tým, že ma toto jedlo nikdy príliš nelákalo. Zdalo sa mi fádne a nevýrazné (nijaké flákoty mäsa, zeleniny tiež pomenej). Odhodlal som sa až po vzhliadnutí Jamieho 30 minútovej verzie hubového risotta. Veľmi orientačne mi ako východisko poslúžil jeho recept, ktorý som prerobil na svoj obraz a nasypal do neho toľko zeleného materiálu (polníček, nie cannabis indica), koľko sa len dalo. Musím podotknúť, že mi aj napriek mojej neohrabanosti veľmi chutilo, čo považujem za jasný úspech (čo by som sa nepochválil :)). Ak by ste sa ma rozhodli nasledovať, pripravte si takéto suroviny (substitúcia možná):

170 g ryže arborio
500 ml kuracieho vývaru
1 nadrobno nasekaná cibuľa
2 lyžičky najemno nastrúhaného zeleru
50 ml bieleho vína
1 hrsť sušených kozákov
40 g masla
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g hlivy ustricovej
2 hrste polníčku
Pár lístkov bazalky
Olivový olej
Soľ
Mleté čierne korenie
Šťava z ½ citróna

Najprv sušené huby zalejte troškou vriacej vody a nechajte stáť bokom. Vývar v kastróle postavte na malý plameň a priveďte k bodu varu.  Zapnite gril v sporáku, bude sa pod ním grilovať hliva. Na panvici zohrejte olivový olej, osmažte na ňom cibuľu, zeler a po chvíli aj ryžu. Miešajte cca 1 minútu a prilejte víno. Kým sa víno vyvarí (je to chvíľka), opatrne vyberte namočené huby a nakrájajte ich nadrobno a pridajte ich spolu s vodou, v ktorej boli namočené, do panvice. Premiešajte a pridajte 2-3 naberačky vývaru tak, aby bola zmes tekutá. Hlivu nakrájajte na väčšie kúsky, rozložte ju na plech vystlaný papierom na pečenie, vsuňte do sporáka pod gril a vráťte sa k risottu. Priebežne ho miešajte, aby sa z ryže uvoľnil škrob a prispel k vytvoreniu krémovej konzistencie jedla. Vždy, keď ryža vsiakne tekutinu, pridajte naberačku horúceho vývaru. Po cca 25 minútach by mala byť ryža dostatočne mäkká no nie rozvarená a zároveň by pokrm mal mať polotekutú konzistenciu (inak to nie je ono). V tomto bode doň mocne vmiešajte maslo a parmezán, prikryte a nechajte dôjsť pod pokrievkou cca 1 minútu. Kým dochádza, vyberte hlivu z pod grilu, osoľte ju, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Hlivu, polníček a natrhané lístky bazalky vmiešajte do risotta a ihneď podávajte ozdobené hoblinami parmezánu.

Na záver ešte jedno priznanie. Ja som ho dôjsť pod pokrievkou nenechal, takže ryža bola al dente, pre moju priateľku až moc. Mne to naopak vyhovovalo (to nie je výhovorka aj cestoviny mám radšej o máličko tvrdšie) a páčilo sa mi, že jasne rozoznávam jednotlivé zrnká ryže. Grilovaná hliva ochutená citrónom dotvorila textúru jedla a polníček ho odľahčil a osviežil (opticky i chuťovo). Celkový výsledok ma milo prekvapil a risotto sa bude konať častejšie.

6 komentárov: