7. 1. 2012

Pizza podľa Serious Eats



Už dlhšiu dobu ma mátala myšlienka použiť na domácu výrobu pizze pomaly kysnuté cesto. Konečným impulzom bol vianočný darček, v ktorom je nielen recept na cesto ale aj postup, ako sa čo najviac v domácich podmienkach priblížiť produktom z pece. Darček vyzerá takto:


Kniha sa zaoberá jedlami, ktoré európan považuje skôr za fastfood ako regulérny pokrm. Je tu však to najlepšie z najlepšieho a recepty sú starostlivo prepracované a odskúšané priam s laboratórnou presnosťou. Recept na pizzu môžete nájsť i na ich webe priamo tu. Ak sa vám nechce prekladať, čítajte ďalej. Množstvá som previedol do metrických jednotiek. A ešte čosi. Okrem nasledujúcich surovín budete potrebovať sporák s horným grilom a presnú váhu.

567g múky s vysokým podielom lepku 
1 a 1/2 lyžičky soli
1 lyžička instantného droždia
2 lyžičky cukru
355g vody

Všetky suché ingrediencie zmiešajte, prilejte vodu. Chvíľu mieste, nemala by vám v mise ostať nijaká suchá múka. Nechajte desať minút odstáť a potom desať minút mieste. Vložte do väčšej misy, prikryte potravinárskou fóliou a vložte na 8-72 hodín do chladničky. Cesto má vďaka tomuto postupu viac chuti a lepšie karamelizuje. Po vybratí z chladničky cesto rozdeľte na štyri diely. To, ktoré chcete ihneď použiť, nechajte dve hodiny dokysnúť pri izbovej teplote, ostatné kúsky môžete zabaliť do potravinárskej fólie a vložiť do mrazničky. 

A teraz prichádza technická časť. Budete potrebovať panvicu s hrubým dnom a rukoväťou, ktorú môžete vložiť pod gril. Napríklad liatinovú, ide o to aby mala veľkú tepelnú kapacitu. Mriežku v sporáku nastavte čo najvyššie pod gril a zapnite ho. Rozvaľkajte cesto, nachystajte si rajčinový agrit a suroviny na oblohu. Rozohrejte panvicu na horáku, cca 3 minúty. Dajte na ňu cesto a priamo na panvici ho potrite agritom a poklaďte naň suroviny (v mojom prípade mozzarella, talianska saláma a paprička jalapeno). Vložte na 3-5 minút pod gril. Keď syr aj cesto chytá farbu, presuňte naspäť na horák. Opatrne nadvihnite a skontrolujte cesto odspodu. Malo by byť upečené  a miestmi trošku sčernené (ako v pravej talianskej pizzérii :)). Ak nie je, nechajte ho minútku na horáku, kontrolujte. Ten záver je troška krkolomný, no verte mi, že to stojí za to.

Nakoniec priznanie. Nemám liatinovú panvicu, použil som hliníkový plech. Vyžadovalo to isté akrobatické kúsky nad horákom, no podarilo sa. Ste pizza freak? Dajte sa do toho.

2 komentáre:

  1. juh..zaujimavy postup a pizza vyzera fakt dobreee. Panvicu tiež nemám, ale starý liatinový pekáč po babičke, tak to by snáď šlo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Liatinový pekáč bude ok si myslím, stojí za to to vyskúšať :)

    OdpovedaťOdstrániť