11. 4. 2017

Martin


Nedávno sme s Ivonou navštívili centrum slovenskej kultúry, totiž Martin. Mesto oplýva nepreberným množstvom architektonických skvostov a to v pravom aj ironickom zmysle slova. Slovenské mestá sú známe absenciou urbanistického plánu a Martin ako centrum kultúry možno v tomto smere považovať za pestrú vlajkovú loď. A kapitánskym mostíkom bude pravdepodobne sklo-oceľová budova Millenium. Jednoducho treba vidieť.





Pekným miestom na prechádzku je určite Národný cintorín, kde odpočíva celkom slušný ansábel významných osobností. Podchvíľou sa vám pred očami vynárajú známe mená a vy sa snažíte rozpomenúť sa, čo okrem Budkáčika a Dubkáčika dotyčný napísal a prečo sa meruôsme roky volajú tak, ako sa volajú. Celkovo môže byť takýto špacír po nekropoli veľmi poučný no i mierne depresívny. Ani nie tak kvôli geniu loci ale kvôli uvedomeniu si svojho chabého rozhľadu.



Ak vám nie je cudzia turistika, mám pre vás dobrú správu. Neďaleko Martina sa nachádza obec Sklabinský Podzámok, odkiaľ sa po červenej značke za cca hodinu dostanete na Katovu skalu, z ktorej je pekný výhľad na Martinské Hole i Malú Fatru. Cesta je pomerne strmá a výstup i zostup dá netrénovaným nohám trošku zabrať. Rozhodne však stojí za absolvovanie. Zo spomínanej dedinky sa dá za cca 20 minút dostať i na rozsiahle zrúcaniny hradu Sklabiňa. Je tam krásne, no odporúčam zvýšenú opatrnosť.













Najesť i napiť sa dá v Martine veľmi dobre. Ihneď po príchode, ešte pred ubytovaním v hoteli, sme navštívili podnik Čáry - Máry. Nachádza sa v multifunkčnej budove v štýle socialistického realizmu, na námestí  S. H. Vajanského, ktoré svojím postapokalyptickým výzorom pohladí oči. Jedná sa o dva samostatné priestory, kaviareň a reštauráciu.


Obe sú zariadené s industriálnym nádychom, no nepôsobia chladným dojmom. Kaviareň má rozsiahly nápojový lístok, ktorý  sa najmä ponukou alkoholu vyrovná slušne zásobenému baru. Obsluha je príjemná, no v čase našej návštevy v piatok poobede, značne poddimenzovaná. Výsledkom bolo dvadsaťminútové  čakanie na nápoje v poloprázdnom podniku.






Ak pocity z kaviarne boli vďaka čakaniu rozpačité, reštaurácia zabodovala na plnej čiare. Pekný a funkčný priestor s pohodlným sedením ponúka  stručný jedálny lístok. Obsluha je pozorná a pohotová a jedlo prišlo na stôl do dvadsiatich minút od objednávky. Ivona si dala Brokolicovo-špenátový krém (1,40 €) Pečené jahňacie kolienko s gratinovanými zemiakmi (13,90 €) a ja som si doprial Ribeye steak z argentínskeho hovädzieho s omáčkou zo zeleného korenia (19,90 €).







Ani jednému z jedál nebolo čo vytknúť. Steak bol prepečený podľa želania, omáčka na úrovni. Mäso s jahňacieho kolienka odpadávalo od kosti a zemiaky boli príjemne ochutené.  Jedlá celkovo pôsobili dojmom domácej kuchyne bez pridania zbytočných práškových omáčok a presolenia, takých bežných v slovenskej gastronómii. Vyslovene milý zážitok a dôkaz, že i v navonok nevábnych priestoroch je možné vybudovať podnik(y) na slušnej úrovni.


Ďalším príjemným gastronomickým zážitkom bol hotel Victoria, v ktorom sme boli dve noci ubytovaní. Bola to práve kuchyňa, ktorá celkový dojem z tohto zariadenia pozdvihla o úroveň vyššie. Skutočne chutné bufetové raňajky s pestrým výberom a trojchodové bufetové večere nemali závažnejšiu chybu. Hotel má vlastný chov zvierat na mäso, vyrába vlastné mliečne výrobky a varí veľmi slušný ležiak (okrem iného), ktorý by sa nestratil ani v dobrej pivárni.



Okrem klasických podnikov sa na pešej zóne aj podnik nazvaný Paša Kebap. Čistý, vkusne zariadený priestor zjavne vedú ľudia, pre ktorých je srdcovou záležitosťou. Ochutnali sme kebap (b?)v tureckom chlebe i v placke a oba boli veľmi chutné. Nepresolené mäso, jemne nastrúhaná zelenina a chutné omáčky. Všimol som si, že ponúkajú i polievky a okrem iného i domácu baklavu, pre ktorú som sa po štvrťhodine aj vrátil. Bola výborná. Popri obyčajných búdach s rýchlym občerstvením, akých sú všade desiatky, má Paša Kebap veľmi  nadštandardnú úroveň a potenciál zrovnať spomínané búdy so zemou. Držíme palce a odporúčame vám návštevu.





Martin stojí za návštevu a ťažko jeho obyvateľov súdiť sa podivnú architektonickú koláž. Ak nepôjdete na túru, cintorín, či do reštík, vyskúšajte návštevu Turčianskej galérie, ktorá má rozhodne čo ponúknuť i keď jej priečelie čochvíľa zatieni nové nákupné centrum. 


P.S. Meruôsme

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára