29. 11. 2016

Pho (čítaj /fʌ/, /fə/, /fɜːr/, alebo aj /foʊ/)


Je vietnamská verzia vývaru s ryžovými rezancami, mäsom a nejakými tými bylinami. Pripravuje sa spravidla z hovädzích (najmä špikových)alebo kuracích kostí. Vo Vietname je to veľmi populárna pouličná chálka konzumovaná počas celého dňa. Podobne ako Vietnamci aj pho sa rozšírilo do celého sveta a ochutnať ho môžete napríklad aj v BA, o Nitre zatiaľ neviem (ak máte vedomosť, dajte prosím do komentu). Veľmi dobré pho som jedol v ázijskej tržnici v Brne, pripraviť sa každopádne treba na obrovské porcie, ktoré s prehľadom dosahujú aj trištvrte litra.

Môj recept je pomerne rýchly a jednoduchý, pretože využíva tlakový hrniec. Ortodoxným konzumentom pho sa to pozdávať nebude ale to mne nevadí, ja nemám bradu ani kockovanú košeľu a falošné okuliare. Ja varím v trenkách (ale len doma) za asistencie kocúra, takže ak trpíte presvedčením, že vývar musí bublať aspoň tri dni za spevu tradičných vietnamských piesní, ani ďalej nečítajte. Teraz však k podstate veci. Budete potrebovať nasledovné:

Na vývar

1 kurací skelet + krídla + nejaké odrezky (z bravčového alebo hovädzieho mäsa)
2 cibule
2 asi 5 cm kúsky zázvoru
2 lyžičky koriandrových semienok
1 zvitok škorice
5 klinčekov
cca 20 zrniečok anízu
2 - 3  mrkvy
Rybia omáčka
Sójová omáčka

Do tanierov:

200 - 300 g hovädzieho stehna alebo sviečkovej
Ryžové rezance

Na dokončenie:

Koriandrová vňať
Bazalka alebo thasjká bazalka
Jarná cibuľka alebo najemno nakrájaný pór
Pak choi - čínska kapusta
Chili paprička nasekaná nadrobno
Limetka

Najprv si dajte variť vývar. Do tlakového hrnca vložte kuracie kosti, krídla a prípadne odrezky z mäsa. Cibuľu aj zázvor očistite a pokrájajte, cibuľu na štvrte, zázvor pozdĺžne prerežte. Rozohrejte si panvicu a oboje opečte až mierne sčernejú. Vložte do tlakového hrnca. Na rozohriatej panvici krátko opečte aníz, koriandrové semienka, škoricu a klinčeky. Pridajte do hrnca. Mrkvu očistite a vložte k ostatným surovinám. Zalejte vodou pridajte cca po dve lyžice rybej a sójovej omáčky. Zavrite hrniec a dajte variť. Varte pod tlakom 25 minút.

Kým sa pripravuje vývar, nachystajte si ostatné suroviny. Hovädzinu nakrájajte na tenučké plátky, najlepšie to ide, keď je mäso ešte troška zmrznuté. Budete ho zalievať vriacou polievkou, takže je skutočne dôležité aby boli plátky tenučké a stihli sa "uvariť". Ryžové rezance si pripravte podľa návodu na obale. Spravidla ich stačí zaliať na 2-3 minúty vriacou vodou, následne scediť a ochladiť. Aby sa nezlepili, oplatí sa na ne kvapnúť 2 - 3  kvapky slnečnicového oleja.




Bylinky a zeleninu môžete voľne obmienať ale v klasickom pho by nemal chýbať koriander, jarná cibuľka, limetová šťava a chili. Ak máte, pridajte fazuľové klíčky. Ja som si obľubil čínsku kapustu pak choi, ktorá sa bežne do pho nepridáva ale rozhodne mu neuškodí. Všetko zelené si nasekajte na požadovanú veľkosť a pripravte do misiek.


Keď uplynulo 25 minút, vypustite z tlakového hrnca paru. Vyberte kosti a oberte z nich mäso. Mrkvu nakrájajte na kolieska. Vývar sceďte a ak je príliš mastný, zoberte naberačkou z vrchu prebytočný tuk. Ochutnajte a prípadne dochuťte sójovou a rybou omáčkou. Do každej misky, či taniera dajte porciu rezancov, kuracieho mäsa, mrkvy a plátky hovädzieho. Vývar priveďte k varu a naberte do misiek. Každý si pridá do taniera bylinky, chili papričku, cibuľku a limetovú šťavu podľa chuti.

P.S. Pho je v porovnaní s klasickým vývarom sviežejšie, chrumkavejšie a pikantnejšie, najlepšie chutí v zimných mesiacoch. 

P.P.S. Dobrý nákup na zásobenie sa exotickými surovinami sa dá urobiť vo Foodlande a pak choi kapustu dostať aj v Lidli :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára