30. 9. 2016

Mäsové guľky


Poznáte köttbullar, také tie mäsové guľky, čo majú v obchode s rozloženým nábytkom? Tak toto nie sú ony. Síce som sa inšpiroval ale inak sa jedná o rýdzo slovenský výrobok a môj vlastný recept. Nikde som niečo podobné nejedol a ani nevidel. Je to celkom chutná a sýta kombinácia hovädzieho mäsa, údeného ovčieho syra a bryndze. Ak ste ochotní vyskúšať aj čosi iné ako halušky, poďte do toho. Pre štyri osoby budete  potrebovať:

Na guľky

-          500 g mletého hovädzieho mäsa (15 % - 20 % tuku)
-          100 g údeného ovčieho syra
-          1 cibuľku
-          1 vajce
-          Soľ
-          2 lyžice bravčovej masti

Na omáčku

-          100 g ovčej bryndze
-          100 g šľahačkovej smotany
-          ½ lyžičky sladkej papriky
-          Voda

Príloha

-          12 stredne veľkých zemiakov
-          1 lyžička rasce
-          Cibuľková alebo petržlenová vňať
-          1 lyžica masla
-          1 lyžička soli

Zemiaky nakrájajte na menšie kocky a dajte variť do osolenej vody. 

Údený syr nastrúhajte na hrubom strúhadle, cibuľku nasekajte nadrobno. Do misy dajte mleté mäso, pridajte syr, cibuľku a vajce. Osoľte zarovnanou lyžičkou soli, poriadne premiešajte a vytvarujte guľky. Mne z tohto množstva vyšlo 20 kusov. Na menšej panvici si rozpáľte bravčovú masť a vložte polovicu guliek. Priebežne ich otáčajte až kým budú rovnomerne opečené, trvá to asi 7-8 minút. Vyberte ich na pripravené servítky, zbavte prebytočného tuku a zopakujte s druhou várkou. Kým guľky chladnú, bryndzu, smotanu a papriku rozmixujte tyčovým mixérom a troškou vody dolaďte na požadovanú hustotu.

Uvarené zemiaky zlejte a premiešajte s maslom, rascou a cibuľkovou alebo petržlenovou vňaťou. Naložte na tanier spolu s mäsom a prelejte omáčkou. Dobrú bačovskú chuť.


P.S. Uvítam každý originálny názov pre tento pokrm ale ak vás napadlo  kökottbullar, tak toľko invencie som mal aj ja.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára