27. 9. 2016

Hrachová polievka

Na britských ostrovoch známa ako london particular. Toto slovné spojenie označovalo plnotučný londýnsky smog a prenieslo sa na polievku kvôli podobnosti vo farbe a hustote. Idiom funguje aj naopak, existuje výraz pea-soup fog, teda hmla vo farbe hrachovky. Polievka má jednoducho nepríliš fotogenickú farbu, zato však veľmi dobre chutí. Je dokonca dosť veľká šanca, že si ju s obľubou po ťažkej práci dával aj Jack the Ripper, u nás známejší ako Rozparovač.  Ak som vás lahodným popisom navnadil, uvarte si ju so mnou.

250 g poleného hrachu
1 – 1,2 litra vývaru (napríklad z údených rebier, slaniny a podobne)
1 mrkva nastrúhaná nahrubo
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
Čierne korenie


V strednom hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom mrkvu a nadrobno nakrájanú cibuľu cca 5 minút. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a osmažte ďalšiu minútu. Prilejte vývar, vsypte hrach a priveďte k varu. Varte približne 45 minút a rozmixujte dohladka. Aristokracia môže zjemniť trochou smotany alebo masla. Ochuťte mletým čiernym korením a vložte mäso, prípadne nakrájaný párok. Chudoba si dá len tak, s chlebíkom. Dobrú hmlistú chuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára