Majster a Margaréta je jednou z mojich najobľúbnejších
kníh, čítam ju minimálne potretíkrát. Najmä kvôli neopakovateľnému Bulgakovovmu
humoru a množstvu absurdných situácií. Pre mňa však toto dielo skrýva
jeden kameň úrazu, konieckoncov ako všetky knihy, v ktorých sa spomína
jedlo. Ako tak čítam o všetkých tých jeseteroch, nakladaných rýdzikoch,
kaviári a podobných dobrotách, zákonite začnem premýšľať o jedle a varení.
A keďže sa dej odohráva v Rusku, prišiel mi na um boršč. Ak ste
ochotní obetovať dve hodinky, tu je recept.
600 g hovädzieho krku
750 g údených rebier
200 g bravčových odrezkov, napr. z pliecka
2 cibule
2 mrkvy
1 petržlen
1 kus zeleru
3 cvikle
3 zemiaky
150 g kyslej kapusty
2 klinčeky
3 guličky nového korenia
2 bobkové listy
2 lyžice bravčovej masti
2 lyžice rajčinového pretlaku
1 – 2 lyžičky nasekaného kôpru
Ocot
Cukor
Očistite mäso od blán a šliach, ak je to potrebné, prekrojte
ho a vložte do tlakového hrnca. Zalejte vodou tak, aby siahala do dvoch
tretín hrnca a prikrývala mäso. Nesoľte a nekoreňte, priveďte k varu
a na vyššom tlakovom stupni varte presne hodinu. Kým sa varí vývar,
pripravte si ostatné suroviny.
Do menšieho hrnca dajte zovrieť asi liter vody. Kyslú kapustu
prepláchnite, nakrájajte a vložte do vriacej vody. Očistite si zemiaky a pokrájajte
ich na menšie kocky. Potom ako sa kapusta varila asi 10 minút, pridajte k nej
zemiaky a varte spolu, kým sú zemiaky uvarené. Obojte potom sceďte,
zemiakovo kapustovú vodu nebudete potrebovať.
Cibuľu ošúpte a pokrájajte nadrobno. Mrkvu, zeler, petržlen a cviklu
postrúhajte na hrubom strúhadle. Na širšiej panvici s pokrievkou alebo
woku rozpáľte masť a osmažte cibuľu do sklovita. Pridajte mrkvu, petržlen,
zeler a koreniny (bobkáč, nové korenie a klinčeky. Krátko osmažte,
potom prikryte a nechajte dusiť asi 15 minút. Pridajte cviklu a rajčinový
pretlak. Prikryte a duste ešte 10 minút, aby bola zelenina mäkká, no
nerozpadávala sa. Odstavte z plameňa.
Po hodine varenia odstavte mäso z plameňa a vypustite z hrnca
paru. Vylovte mäso, oberte ho od kostí, očistite od šliach a nakrájajte na
malé kúsky. Vývar preceďte, nechajte chvíľu postáť a zoberte naberačkou z hladiny
takmer všetok tuk. Odoberte polovicu udusenej zeleniny, umixujte ju dohladka
(bez korenín, tie treba vyloviť) a vmiešajte pastu do vývaru. Pridajte ostatnú zeleninu, zemiaky, kapustu a nakrájané
mäso. Poriadne všetko premiešajte a ochutnajte. Dolaďte octom cukrom a soľou.
Priveďte ešte na päť minút k varu a na záver pridajte kôpor.
Podávajte s kyslou smotanou a nasekanou petržlenovou vňaťou. приятного аппетита
P.S. Receptov na boršč je nespočetne veľa, niekto používa surovú
kapustu, niekto prisahá na také, či onaké mäso. Nie je treba byť dogmatický ale
je to recept, ktorý už vyžaduje trochu skúseností, aby ste vedeli, ktorú
surovinu môžete nahradiť s akým výsledkom.
P.P.S. Ak si netrúfate alebo sa vám nechce, pamätajte na to, že skvelý
boršč majú tu.
P.P.P.S. „Ani sprievodkyňu, ani cestujúcich neprekvapila podstata
veci: že kocúr nastupuje do električky, to by ešte nebolo také hrozné, ale že
chce platiť! Ukázalo sa, že kocúr je nielen zver platby schopný, ale aj
disciplinovaný. Len čo ho sprievodkyňa okríkla, nepchal sa ďalej, zostúpil zo
schodíkov, sadol si na zastávke a šúchal si desaťkopejkou fúzy.“
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára