21. 3. 2016

Bigos


Jest kurwa mocné jedlo pôvodom z Poľska, ktoré vegetariánom môže spôsobovať nočné mory. Pozostáva z viacerých druhov mäsa a kedysi sa podávalo počas lovu a teda sa na jeho prípravu často používala aj divina. Výborný bigos však pripravíte aj z kombinácie hovädzie – bravčové s pridaním napríklad jelenej klobásy. Ďalším dôležitým komponentom je kapusta. Používa sa kombinácia kyslej a surovej, ja zvyknem pridávať iba kyslú, surová sa mi zdá príliš slabá nato, aby konkurovala silným chutiam mäsa a údenín. Ak máte 2 – 3 hodinky času a chuť sa poriadne naládovať, poďte do bigosu.

400 g hovädzieho krku
400 g bravčového pleca
1 noha jelenej klobásy
500 g kyslej kapusty
3 – 4 cibule
1 – 2 lyžice rajčinového pretlaku
1 lyžicu slivkového lekváru
1 lyžica horského medu
1 hrsť sušených sliviek
1 hrsť sušených húb
2 lyžice bravčovej masti
1 bobkový list
4 guličky nového korenia
1 vetvička tymiánu
Soľ
2 dcl červeného vína

Bigos sa obvykle pripravuje dusením v hrnci (kedysi v kotlíku), ja som však presvedčený, že rovnako dobrý je z uzavretého pekáča (jenského skla) a naviac vás to nebude zvádzať neustále hrniec otvárať.  Takže rozohrejte sporák na cca 160 °C a vymastite nádobu, v ktorej budete piecť (či skôr dusiť).

Oba druhy mäsa si nakrájajte na menšie kocky, cibuľu na plátky a klobásu na polkolieska (ak sa dá, klobásu si vopred ošúpte). Mäso osoľte no ponechajte oddelené hovädzie od bravčového. Na väčšej panvici rozpáľte lyžicu masti a hovädzie sprudka opečte asi tri minúty bez miešania. Preložte do pekáča. Na rovnakej panvici opečte cibuľu, kým je mierne zlatá a pridajte pretlak. Premiešajte a pridajte do pekáča. Z panvice odvarte prípadné pripečené kúsky za pomoci maximálne 1 dcl vody a prilejte k mäsu. Vmiešajte bobkový list, nové korenie a tymián. Prikryte pekáč a nechajte 1 hodinu piecť, resp. dusiť. Stačí jedenkrát skontrolovať a v prípade potreby podliať trochou vína.

Po cca hodine opäť rozpáľte panvicu a na zvyšnej masti opečte bravčové pliecko. Kapustu zľahka prepláchnite a pokrájajte. Pekáč vyberte zo sporáka a pridajte pliecko, klobásu, , kapustu, sušené slivky, slivkový lekvár a med. Opäť prikryte a nechajte dusiť podľa potreby ďalšiu hodinu až hodinu a pol. Jeden až dvakrát skontrolujte,  ochutnajte mäso, premiešajte a prípadne opäť podlejte trochou vína.


Bigos by nemal mať príliš veľa šťavy, nie je to kapustnica. Podávajte s chlebom za spevu Jeszcze Polska nie zginęła. Smacznego.

P.S. Ak máte divinu, vyskúšajte ale majte na pamäti rôzny čas prípravy jednotlivých druhov mäsa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára