Nedávno som na sociálnej sieti zachytil info, že
v jednom nitrianskom mäsiarstve ponúkajú čerstvé ryby na objednávku.
Šupináče máme radi, tak som sa vydal na prieskum, prelistoval ponuku podebatoval
s obsluhou a objednal morského úhora (veľkosť 1 – 3 kg) . Jedli sme
ho v reštike v Českom Krumlove a dosť nám chutil, napriek celkovo
tragickému zážitku z obsluhy. Okrem
toho som z neznámeho dôvodu nadobudol presvedčenie, že vyfiletovať úhora
bude úplná idyla (Danielov myšlienkový
pochod: Šak je to taký šulec, sťáhnem kožu, narežem filety a fertig, úhor
v mrazáku).
O pár dní mi
prišla SMS, že ma morský tvor čaká v obchode na ľade. Vybral som sa teda
poň a valil oči (navonok som sa ale tváril ako kapitán Ahab, t.j., že podobné
kúsky chytám každý piatok po práci na Hangócke). Dostal som vyše trojkilového
macka, zaplatil cca 45 € a s mierne pochmúrnymi myšlienkami odkráčal
domov. Ryba bola čerstvá, pekná
a obrovská, slovom úhor ako noha.
Bojoval som s ním vyše dve hodiny
a popritom pospomínal rozsiahly panteón bohov a bohatý repertoár
nadávok námorníckeho razenia. Výsledkom boli filety rôznych tvarov
a veľkostí, niečo ako keby úhora rozsekala lodná skrutka. Nuž čo, nie je
každý deň nedeľa a príliš mnoho sebavedomia škodí osobnostnému rozvoju.
Keď boli kúsky v mrazničke, od radosti som sa rozhodol
uvariť si pikantnú polievku. A tu už som sa cítil mocný. Hlavu
a chrbticu so zvyškami mäsa som naládoval do hrnca, zalial cca 1,5 litrom
vody a mierne osolil a dal variť. Od zovretia vody som vývar varil
asi 45 minút, určite nie dlhšie. Počas varenia som si prichystal ochucovaciu
zmes a popritom zberal z vývaru penu a nečistoty. Pastu som
vyrobil z nasledovného:
1 červená cibuľa
5 cm kúsok póru
5 cm kúsok zázvoru
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice rybej omáčky
5 ančovičiek
3 – 4 lyžice rajčinového pretlaku
½ lyžice tamarindu
1 lyžička miso pasty
1 – 2 lyžice cukru
½ lyžičky sečuánskeho korenia
1 chili papričku
Všetky uvedené suroviny umixujte s pomocou trošky vody
dohladka a odložte bokom. Z vývaru vyberte rybu, nechajte trochu
vychladnúť a oberte mäso. Vývar preceďte a zmiešajte
s pastou. Dôkladne premiešajte a vložte kúsky mäsa späť. Na podávanie si
pripravte ešte zopár drobností:
1 jarnú cibuľku, nakrájanú na kolieska
5 cm kúsok póru, nakrájaný na tenké rezance
1 červenú papriku, nakrájanú na tenké plátky
1 balenie ryžových rezancov, uvarených podľa návodu
Zeleninu aj rezance vložte do horúcej polievky a môžete
podávať.
P.S. Aj keď bolo porciovanie živočícha spojené so
značnými úskaliami, ryba je to veľmi chutná a určite sem ešte prispeje
nejakým receptom. A ja sa ešte určite ocitnem v predajni na Mostnej,
aby som vyskúšal nejakého plutvovca alebo chápadlovca.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára