10. 12. 2015

Pikantná kuracia polievka


Je zaujímavou alternatívou ku klasickému vývaru. Ak máte doma menšie kura, zopár exotických korenín a tlakový hrniec, za hodinku vyrobíte chutnú hrejivú polievku. Ochutenie je v podstate na vás, ja som vychádzal z toho, čo poskytla chladnička, špajza a predstavivosť. Rozhodne by som nevynechal mladý špenát. Jedol som ho v jarnej polievke Kuk-Šurpa v uzbeckej reštaurácii v Rige a zanechalo to vo mne silný dojem. A zelené veci mi v zime vždy spravia náladu. Nachystajte si:

1 kura
2 mrkvy
1 petržlen
1 kus zeleru
1 cibuľa
1 pór
1 kúsok zázvoru (asi 3 cm)
1 kaleráb

Na koreniacu pastu:

1 strúčik cesnaku
½ lyžičky miso pasty
2 lyžice sójovej omáčky
½ lyžičky sečuánskeho korenia
1 chili papričku
1 lyžicu pretlaku
1 lyžičku sezamového oleja

Na podávanie:

Ryžové rezance
Vajcia na hniličku
Jarnú cibuľku
Mladý špenát (2 hrste)

Kura rozštvrťte a vložte do tlakového hrnca. Pridajte očistenú mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, zázvor, cibuľu, asi 15 cm kúsok póru a lyžičku soli. Zalejte vodou tak, aby boli suroviny prekryté a priveďte k varu. Uzavrite hrniec a varte na vyššom tlakovom stupni najviac 30 minút. 

Kým sa varí vývar, pripravte si ostatné komponenty. Do hlbšej nádoby vhoďte asi 3 cm kus póru nasekaného na kúsky, pridajte cesnak, chili papričku, sezamový olej, pretlak, miso pastu a sójovú omáčku. V mažiari podrvte sečuánske korenie a pridajte k ostatným surovinám. Ponorným mixérom vyrobte hladkú pastu, ktorou neskôr ochutíte vývar. 

Špenát zbavte hrubých stoniek a krátko sparte vo vriacej vode, ochlaďte, vyžmýkajte a nasekajte nadrobno. Na tenké prúžky nakrájajte cibuľku a zvyšnú časť póru. Vajcia si uvarte na hniličku, t.j. 5-6 minút po vložení do vriacej vody. Ryžové rezance uvarte podľa návodu a prepláchnite studenou vodou. Uvarený vývar zlejte, preceďte a ochuťte pripravenou pastou. Ochutnajte a dolaďte podľa želania. Mäso oberte z kostí a natrhajte do vývaru. Koreňovú zeleninu nakrájajte alebo roztlačte v prstoch. Pridajte rezance, špenát, cibuľku a pór. Na tanier servírujte s prekrojeným vajíčkom. Jedná sa o plnohodnotný obed plný farieb, výrazných chutí a dobrej nálady. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára