Vyrobená z hlivy
ustricovej, ktorá po nakrájaní na prúžky vyzerá ako držky, teda vyprané
žalúdky. (Etymologické okienko: Slovo
dršťka pochází ze starého výrazu "dršť", kterým se označovaly
vyvržené vnitřnosti, a to zejména ty méněcenné.). S použitím zemiakov
a korenín typických pre klasickú držkovú vznikne chutná polievka, vhodná
aj pre vegetariánov, bez smotany i pre vegánov. Nevyžaduje exotické
suroviny a uvaríte ju do 45 minút. Pripravte si takéto vecičky:
500 g hlivy ustricovej
4 zemiaky
2 cibule
1-2 strúčiky cesnaku
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžicu olivového oleja
1,5 litra zeleninového vývaru
2 lyžičky červenej papriky
½ lyžičky rasce
1 lyžička rozotretej majoránky
Soľ
Dajte na sporák hrniec s aspoň litrom vody a pol
lyžičkou soli. Zemiaky očistite, nakrájajte na menšie kocky a vložte do
hrnca. Hlivu pokrájajte na prúžky krátko osmažte na olivovom oleji
a prikryté nechajte dusiť 20 minút. Počas dusenia hlivy a varenia
zemiakov si očistite cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájajte na hrubšie plátky,
cesnak nadrobno. Cibuľu osmažte na olivovom oleji dozlatova, ku koncu
k nej pridajte na jednu minútu cesnak. Oboje preložte do hlbšej misy,
pridajte koreniny, kyslú smotanu a rozmixujte dohladka. Túto koreniacu
zmes zmiešajte s vývarom. Uvarené zemiaky zlejte a udusenú hlivu
odstavte z plameňa. Zo zemiakov i hlivy odoberte asi jednu tretinu
a rozmixujte s malým množstvom vývaru. Hustú zmes prilejte späť do
polievky. Pridajte zemiaky a hlivu. Podávajte s čerstvým chlebom, môžete doplniť kyslou
smotanou, prípadne chili alebo worchestrovou omáčkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára