5. 11. 2015

Akože držková polievka


Vyrobená  z hlivy ustricovej, ktorá po nakrájaní na prúžky vyzerá ako držky, teda vyprané žalúdky. (Etymologické okienko: Slovo dršťka pochází ze starého výrazu "dršť", kterým se označovaly vyvržené vnitřnosti, a to zejména ty méněcenné.). S použitím zemiakov a korenín typických pre klasickú držkovú vznikne chutná polievka, vhodná aj pre vegetariánov, bez smotany i pre vegánov. Nevyžaduje exotické suroviny a uvaríte ju do 45 minút. Pripravte si takéto vecičky:

500 g hlivy ustricovej
4 zemiaky
2 cibule
1-2 strúčiky cesnaku
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžicu olivového oleja
1,5 litra zeleninového vývaru
2 lyžičky červenej papriky
½ lyžičky rasce
1 lyžička rozotretej majoránky
Soľ

Dajte na sporák hrniec s aspoň litrom vody a pol lyžičkou soli. Zemiaky očistite, nakrájajte na menšie kocky a vložte do hrnca. Hlivu pokrájajte na prúžky krátko osmažte na olivovom oleji a prikryté nechajte dusiť 20 minút. Počas dusenia hlivy a varenia zemiakov si očistite cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájajte na hrubšie plátky, cesnak nadrobno. Cibuľu osmažte na olivovom oleji dozlatova, ku koncu k nej pridajte na jednu minútu cesnak. Oboje preložte do hlbšej misy, pridajte koreniny, kyslú smotanu a rozmixujte dohladka. Túto koreniacu zmes zmiešajte s vývarom. Uvarené zemiaky zlejte a udusenú hlivu odstavte z plameňa. Zo zemiakov i hlivy odoberte asi jednu tretinu a rozmixujte s malým množstvom vývaru. Hustú zmes prilejte späť do polievky. Pridajte zemiaky a hlivu. Podávajte s čerstvým chlebom, môžete doplniť kyslou smotanou, prípadne chili alebo worchestrovou omáčkou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára