Narodil som sa v Košiciach, presnejšie
v Košiciach-Šaci. Síce vás sporadicky ohurujem svojou nitránčinou, predsa
len mám rodný list vystavený v inom nárečí. Takže keď bola nedávno moja
drahá pracovne vyslaná do východnej metropole, nezaváhal som, v práci ohlásil
dovolenku a išiel navštíviť svojich predkov, ktorí tu odpočívajú. Počas
dvojdňového výletu som nechcel zahynúť hladom
a smädom, tak som zavítal do niekoľkých lokálnych podnikov. V šťasnejších chvíľach ma v rámci svojho
voľna doprevádzala aj moja krajšia polovička. Rád dodávam, že všetky lokále nás
príjemne prekvapili, každý iným spôsobom.
Prvým bol košický pivný dom nazvaný Dobré časy. Nachádza sa
kúsok od Hlavnej ulice a má pomerne rozsiahlu nefajčiarsku časť.
V čase našej návštevy mali v ponuke 28 čapovaných pív, čo už je poriadny
výber. Niektoré kúsky by som síce oželel ale aj tak ostávalo dosť materiálu na
koštovanie. Okrem toho majú v ponuke aj nejakú tú pivársku kuchyňu,tak
sme vyskúšali aj túto časť Dobrých časov.
Čo sa týka pív, ani jedno z
ochutnantých nesklamalo, vyslovene ma potešil Sumeček (Catfish)
z Varnsdorfského pivovaru Kocour. Výborné APA s pomerne nízkym
obsahom alkoholu (4.2 %), mierne zakalené, príjemnej medenej farby. Vôňa
ovocná, najmä grepová. Chuť príjemná, plná s pomerne výraznou horkosťou,
ktorá však milovníkovi podobných druhov piva nebude na prekážku. Ivona uprednostňuje skôr klasiku, no tu jej
najviac zachutil Medový Špeciál
14° z Rakovníckeho pivovaru Bakalář. Plná chuť chmeľu, príjemná horkosť, medová farba. Keď sme pri mede,
cítiť ho len trošku, čo nie je vôbec na škodu. Vynikajúce pivko na prípravu
Kormy, o čom sme sa presvedčili aj na vlastný jazyk.
Na jedenie sme si objednali Pečené rebierka na čiernom pive (400 g/5,90 €) a Marinovaný bôčik v chili a pive
(200 g/3,90 €). Obe jedlá boli na slušnej úrovni. Rebierka dostatočne prepečené
s peknými kusmi mäsa. Chýbala však kukurica, ktorá bola medzi prílohami
uvedená. Môj bôčik bol v chili marinovaný veľmi slabo (asi veľká rotácia),
no napriek tomu bol chutný a porcia primeraná. Obsluha vzhľadom na veľké
množstvo hostí (v nedeľu večer) bola dostatočne rýchla a ústretová. Ideálne
miesto na hlučný večer s partiou, koštovaním pív, hulákaním a utopencami.
Pre komornejšie posedenie nie príliš vhodné.
Druhý deň som venoval návšteve cintorína a keďže moja
polovička poctivo zarezávala v práci, zašiel som na obed do bistra na
Hlavnej ulici nazvaného Republika východu. Keďže nemajú nijakú tabuľu, prešiel
som okolo asi trikrát, kým som s mapou v ruke vošiel do správnych
dverí.
Republiku mi odporučila kolegyňa blogerka, takže som mal možnosť vopred
mrknúť do jedálneho lístka a išiel som na isto. Usadil som sa a keďže
bol čas obeda, čašníčka sa ku mne dostala o 10 minút. Vybral som si Pohankóve pirogy pelňene brindzou (350
g /6,20 €). Na stôl mi prišli o ďalších 10 minút. Bryndzové pirohy ľúbim
a bol som zvedavý na prevedenie v pohánkovom ceste. Môžem len
odporúčať. Cesto chutné, pevné, nerozvarené, plnka výrazne bryndzová
plnohodnotná. Bohato doplnené kyslou smotanou, slaninou a jarnou cibuľkou.
Ešte teraz sa mi zbiehajú sliny.
Prostredie je tu príjemné, obsluha pozorná, v čase obeda by
som však rozhodne pribral posilu, jeden človek to v nijakom prípade nemôže
stíhať tak, ako by si predstavoval. Ceny primerané, ak sa vám Republiku východu
podarí nájsť, určite sa zastavte. Po obede som sa viac-menej ostal poflakovať po meste, pozrel si
Dóm Sv. Alžbety, vydriapal sa na severnú vežu, urobil pár fotiek a chvíľu
si oddýchol na izbe.
Večeru sme sa rozhodli absolvovať v pomerne
nenápadnej ukrajinskej reštaurácii Barvinok, o ktorú som okom zavadil
v podstate náhodou. Prišli sme okolo siedmej hodiny, v podniku bolo
relatívne prázdno. Prívítalo nás však domácke prostredie, ktoré nám nemálo
pripomínalo krakovskú reštauráciu Smak Ukraiński. Chvíľku na to, ako sme sa usadili, prišiel za nami majiteľ
v kroji, slamenom klobúku a s fúzmi, takže vyzeral tak trochu
ako vodník. Dal nám jedálne lístky a keď zbadal, že fotíme, dal sa
s nami do reči a ponúkol sa, že nám urobí spoločnú fotku.
Po
preštudovaní jedálneho lístka sme sa rozhodli, že ochutnáme z viacerých
jedál a keďže porcie boli nacenené za gramáž, nebol problém poskladať si
takpovediac degustačné menu. Ako prvé sme ochutnali domácu Klobasku
od babki (100 g/2,70 €) podávanú
s pohánkovou kašou a Klamstvo
na dedine (100 g/2,30 €), čo bol hovädzí jazyk so šampiňónmi, cibuľou
a smotanou.
Jazyk bol výborný, krehký, šampiňóny v smotane ho
príjemne dopĺňali, no neprebíjali jeho chuť. Klobása podľa vlastného receptu
majiteľa bola tiež chutná, jemne okorenená a pohánková kaša chutila aj
Ivone, ktorá mala pôvodne zálusk na úplne inú prílohu. Majiteľ je ale veľmi
šikovný rečník a k ochutnaniu kaše ju presvedčil. Bohatá porcia
poslúžila ako príloha aj k ostatným ojednaným jedlám. Príjemná zmena po
„tradičných“ prílohách, skúste, neoľutujete. Po krátkej prestávke
s domácou chrenovicou (vodka, chren, citrónová šťava) sme si objednali
druhý chod. Ja som si vybral Mäso
v cestíčku (100 g/2,50 €) a Iva Fašírku od kumy (100 g/2,90 €) a Rybársku radosť (100 g/2.40 €).
Moje mäso bolo krehké, chutné,
obalené v jemne korenenom cestíčku (koreniny by som však nedokázal určiť).
Fašírka od kumy bola zmesou bravčového, hovädzieho a cesnaku, Rybárska
radosť pozostávala z rybieho mäsa, slaniny a petržlenovej vňate.
Ivone obe chutili a taktiež boli veľmi dobre ochutené. Ako dezert sme si
vybrali Tvarožniky (250 g/3,10 €), čo
boli šišky z domáceho tvarohu podávané s džemom.
Tvaroh bol
v ceste značne rozpoznateľný a rozhodne na nás nešetrili. Porciu sme
si rozdelili napoli a úspešne tak zavŕšili veľmi príjemný večer občasne
doprevádzaný debatou s majiteľom.
Ako vidno, nejednalo sa o nijaké výnimočné, či exotické
jedlá. Napriek tomu bolo úplne zrejmé, že boli pripravené v čistej kuchyni
z dobrých surovín a zručným kuchárom. Takpovediac obyčajné jedlá, ktoré
však nepáchli od prepáleného oleja, neboli presolené, či prekorenené. Majiteľ,
ktorý prejavuje o hostí záujem a rád porozpráva nielen o jedlách, no
i o sebe, či reštaurácii. Za
celkovú útratu cca 33 € (v čom sú zarhnuté aj svojrázne miešané drinky) to bol
pekný zážitok.
V posledný deň som pred odchodom ešte stihol navštíviť podnik
Pokhoi, ktorý som v nedeľný večer nevedel za nič na svete nájsť (dodatočne
som zistil, že mali zatvorené). Dočítal som sa totiž, že by mali mať čapovanú
Ipanu, čo je IPA od Padre Craft Brews, známeho kočovného pivovaru , ktorý už
stihol rozvíriť slovenské pivné dianie svojím zvrchne kvaseným Mustážom. Pokhoi
som teda nakoniec našiel, Ipanu ochutnal (výstižná recenzia je tu), pokecal
s barmanom a obral ho o posledné dve fľaše tejto dobroty. Pokhoi
na mňa aj vďaka príjemnej obsluhe a prostrediu zapôsobil dobrým dojmom. Keď budem najbližšie v KE,
určite na pár kúskov skočím.
Nakoniec
som sa pobral smerom na stanicu s dojmom, že Košice stoja za návštevu,
ľudia sú príjemní a podniky majú čo ponúknuť.
Košice mám rada, škoda, že sú pre nás Nitranov trochu od ruky, ale asi sa treba len zobrať, využiť vlaky zadarmo a previezť sa za metropolou východu... :)
OdpovedaťOdstrániťčo sa týka jedla, som rada, že existujú ešte reštaurácie, kde nie je vrcholom kuchárskeho umenia vysmážaný syr, domáca kuchyňa je predsa najlepšia a isto to ocenia aj turisti :)
ďakujem za pekný článok ;)
Ja ďakujem za pekný komentár a prajem krásny deň :)
OdstrániťĎakujeeem za perfektnu inšpiraciu Košic, chodim tam často a obedujeme vždy inde.
OdpovedaťOdstrániťParadny clanok :) som ohromeny, ako Kosican, ktory tu aj zije, som rad,ze sa najdu taketo clanky :)
OdpovedaťOdstrániťSuhlasim, tu REpubliku Vychod, je dost vtipne najst, ale posobi vo vnutry takym peknym domackym dojmom ;)
Vela zdaru prajem
Ďakujem za priaznivý ohlas, nič tak človeka nepoteší ako pár príjemných viet. Budem sa snažiť udržať úroveň :)
Odstrániť