9. 12. 2014

Cibuľová polievka




Na túto polievku budete potrebovať plný ko..šík cibule a jej príbuzných, menovite póru a cesnaku. Ak máte napríklad ešte aj šalotku, vaše plus. Záležitosť je to jednoduchá, chutná a vhodná najmä na zimné mesiace. Keď ju doplníte opečeným chlebom a čedarom, máte plnohodnotné jedlo za pár centov. Ako zvyčajne v mojom prevedení, zaobídete sa bez múky. Na prípadné zahustenie vám postačí tyčový mixér. Tu je zoznam surovín.

7 stredných bielych cibúľ
7 stredných červených cibúľ
3 strúčiky cesnaku
1 veľký pór
1 lyžica masla
3 lyžice olivového oleja
1 liter vývaru (nie je nutné)

Cibuľu aj pór nakrájajte na plátky, cesnak nasekajte nadrobno. 

 
 

V hrnci alebo woku s nepriľnavou úpravou rozohrejte maslo a olivový olej. Vhoďte cesnak a krátko osmažte (max. 1 minútu). Prihoďte cibuľu a pór a poriadne premiešajte. 


Prikryte pokrievkou a nechajte dusiť cca 45 minút. Miešať stačí sporadicky. Následne odokryte pokrievku ale nechajte na ohni. Miešajte ďalších 15 minút, až kým má cibuľa zlatú farbu. Teraz máte dve možnosti, ak máte vývar, prilejte ho k cibuli, priveďte k varu a máte hotovo. Ak vývar nemáte, prilejte vodu. Odoberte cca tretinu cibule aj s vodou, rozmixujte dohladka a vráťte späť do hrnca. Dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne worchestrovou omáčkou.

Podávajte s domácim chlebom a dobrým syrom.

1 komentár:

  1. Dobrý den Danieli,vařím podobnou jen hromadu cibule a vývar,nebo nějaké koření-vegetu bez glutamanu s krutonky a sýrem posypané.Uzený sýr je taky dobrý.Bez česneku. A je výborná.
    Přeji hezký den
    Daška

    OdpovedaťOdstrániť