Na túto
polievku budete potrebovať plný ko..šík cibule a jej príbuzných, menovite
póru a cesnaku. Ak máte napríklad ešte aj šalotku, vaše plus. Záležitosť je to
jednoduchá, chutná a vhodná najmä na zimné mesiace. Keď ju doplníte
opečeným chlebom a čedarom, máte plnohodnotné jedlo za pár centov. Ako zvyčajne
v mojom prevedení, zaobídete sa bez múky. Na prípadné zahustenie vám postačí tyčový
mixér. Tu je zoznam surovín.
7
stredných bielych cibúľ
7
stredných červených cibúľ
3
strúčiky cesnaku
1 veľký
pór
1 lyžica
masla
3 lyžice
olivového oleja
1 liter
vývaru (nie je nutné)
Cibuľu aj
pór nakrájajte na plátky, cesnak nasekajte nadrobno.
V hrnci alebo woku
s nepriľnavou úpravou rozohrejte maslo a olivový olej. Vhoďte cesnak
a krátko osmažte (max. 1 minútu). Prihoďte cibuľu a pór
a poriadne premiešajte.
Prikryte pokrievkou a nechajte dusiť cca 45
minút. Miešať stačí sporadicky. Následne odokryte pokrievku ale nechajte na
ohni. Miešajte ďalších 15 minút, až kým má cibuľa zlatú farbu. Teraz máte dve
možnosti, ak máte vývar, prilejte ho k cibuli, priveďte k varu
a máte hotovo. Ak vývar nemáte, prilejte vodu. Odoberte cca tretinu cibule
aj s vodou, rozmixujte dohladka a vráťte späť do hrnca. Dochuťte
soľou, čiernym korením a prípadne worchestrovou omáčkou.
Podávajte
s domácim chlebom a dobrým syrom.
Dobrý den Danieli,vařím podobnou jen hromadu cibule a vývar,nebo nějaké koření-vegetu bez glutamanu s krutonky a sýrem posypané.Uzený sýr je taky dobrý.Bez česneku. A je výborná.
OdpovedaťOdstrániťPřeji hezký den
Daška