8. 11. 2014

Tekvicové chili s fazuľou




Minulý piatok majitelia podnikov na Kupeckej ulici v NR usporiadali druhý ročník príjemnej akcie nazvanej Piatok tekvicového. Okrem vyrezávania tekvíc  a hudobných kapiel sa tu vyskytlo aj pár predajcov všelijakých dobrôt a nejakí tí grafomani posadnutí jedlom. Vďaka pozvaniu od Soničky z Gio Caffé som sa tam dostal aj ja s Ivonou. V pomerne neskorých poobedných hodinách sme rozložili provizórny stánok a začali do ľudí tlačiť tekvicové čili s kukuričnými plackami a/alebo domácim chlebom. Úspech to bol nevídaný (a nečakaný) a v priebehu trištvrte hodiny bol hrniec prázdny. Bolo nám cťou a pre všetkých, ktorým sa neušlo, je tu recept na toto jednoduché bezmäsité jedlo. Na štyri porcie budete potrebovať:

1 tekvicu hokkaidó
1 konzervu rajčín
1 konzervu fazule (ľubovoľnú alebo zmes)
1 lyžicu masla
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
4 lyžice sójovej omáčky
½ lyžičky marmitu
1 lyžičku cukru
1 lyžičku koriandrových semienok
1 lyžičku rímskej rasce
1 lyžičku červenej papriky
1 lyžičku sušeného oregana
1 čili papričku

Rozohrejte sporák na 160 °C. Tekvicu ošúpte, zbavte jadier a rozkrájajte na mesiačiky. Vo väčšej panvici si rozpustite maslo a obaľte v ňom tekvicu,  naukladajte ju na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry. Bude sa piecť 30 minút. Kým sa pečie, vyrobte si tyčovým mixérom z cibule, cesnaku, čili papričky a ostatných prísad koreniacu pastu. Keď je tekvica upečená, odoberte z nej asi jednu tretinu vložte do misy, pridajte rajčiny a umixujte dohladka. Zvyšnú tekvicu nakrájajte na menšie kocky. Vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte trochu masla a opražte na ňom koraniacu pastu, aby sa rozvoňala, stačí jednu minútu. Pridajte tekvicovo-rajčinovú zmes, nakrájanú tekvicu a fazuľu. Priveďte k varu a odstavte.

Podávajte so strúhaným syrom, kyslou smotanou a koriandrovou vňaťou. Ako príloha dobre poslžia už spomínané kukuričné placky alebo domáci chlieb

P.S. Ak ste zarytý mäsožravec a nad posteľou máte ručne maľovaný obraz iberskej šunky, jasné, že môžete pridať nejakú svalovinu. Naposledy som prihodil kúsok mletého hovädzieho a nik sa nesťažoval :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára