12. 3. 2014

Makovka


Napriek opakovaným pokusom vymaniť sa zo vzťahu s bielou múkou a cukrom to zatiaľ vždy dopadlo osobným zlyhaním. Obvykle neodolám vôni čerstvo upečeného chleba alebo zožeriem Ritterku skôr,  ako stihnete vyhláskovať cukrovka. A to ani nebola moja (myslím tá čokoláda). Pritom viem, že gliadín mi práve neprospieva a rafinovaný cukor je vo svojej podstate jed. Zvyk a návyk je však železná, chrumkavá a sladučká košeľa, z ktorej sa ťažko vyzlieka.

Tož  som si poplakal nad klávesnicou a teraz k veci. Keď už sa rozhodnete zhrešiť, odporúčam to robiť čo možno najstriedmejšie a pri tej príležitosti je dobrou  variantou upiecť si niečo doma. Domáci kváskový chlieb s bryndzou je predsa len zdravší ako plne syntetická bagetka z pumpy, zapíjaná hnedým nápojom, známym pre svoje liečivé účinky, za ktoré vďačí najmä glukózovo – fruktózovému sirupu a kyseline fosforečnej (koniec reklamnej vsuvky).  

Makovka vám spríjemní víkendové ráno. Okrem toho, že neobsahuje rôzne zlepšujúce prípravky, pri jej príprave máte možnosť vstať od monitoru, precvičiť si prsty a predísť syndrómu karpálneho tunela. Prípadne meditovať o ťažkom údele človeka západnej civilizácie, ktorý nevie, čo od dobroty jesť a ešte o tom aj bloguje. Pôvodný recept  pochádza odtiaľto, ja som iba ubral množstvo použitého cukru. Z uvedených surovín upečiete 6 menších makoviek.

250 g hladkej múky
110 ml vlažného mlieka
25 g sadla
20 g cukru
15 g droždia
3 g soli
1 vajce
1 lyžičku maku

Vajce rozmiešajte, polovicu vlejte do misy a polovicu si odložte na potieranie. Prilejte mlieko a pridajte ostatné suroviny. Vymieste hladké cesto, potrvá to približne 10 minút. Prikryte utierkou a nechajte 45 minút odpočívať. Následne vyvaľkajte asi pol centimetra hrubý kruh a kolieskom na pizzu alebo nožom rozdeľte na 6 trojuholníkov. Zviňte cesto od kraja ku špicu, vytvarujte podkovičky, uložte na plech a mierne pritlačte, aby sa makovky počas pečenia neotvárali. Prikryte utierkou a nechajte odpočinúť ďalších 45 minút. Potrite vajíčkom, posypete makom  a vložte do sporáka rozohriateho na cca 170 °C. Pečte maximálne 20 minút.  


 Podávajte s maslom, marhuľovým džemom s voňavou kávou či mliekom. Alebo kávou s mliekom.

P.S. Osobne odporúčam pečenie makoviek nasledujúcu sobotu ako alternatívnu činnosť  k voľbe poľovníka roku. Či vlastne prezidenta.  Muhaha.

6 komentárov: