Napriek opakovaným pokusom vymaniť sa zo vzťahu s bielou
múkou a cukrom to zatiaľ vždy dopadlo osobným zlyhaním. Obvykle neodolám
vôni čerstvo upečeného chleba alebo zožeriem Ritterku skôr, ako stihnete vyhláskovať cukrovka. A to
ani nebola moja (myslím tá čokoláda). Pritom viem, že gliadín mi práve
neprospieva a rafinovaný cukor je vo svojej podstate jed. Zvyk
a návyk je však železná, chrumkavá a sladučká košeľa, z ktorej
sa ťažko vyzlieka.
Tož som si poplakal nad klávesnicou a teraz
k veci. Keď už sa rozhodnete zhrešiť, odporúčam to robiť čo možno
najstriedmejšie a pri tej príležitosti je dobrou variantou upiecť si niečo doma. Domáci
kváskový chlieb s bryndzou je predsa len zdravší ako plne syntetická
bagetka z pumpy, zapíjaná hnedým nápojom, známym pre svoje liečivé účinky,
za ktoré vďačí najmä glukózovo – fruktózovému sirupu a kyseline
fosforečnej (koniec reklamnej vsuvky).
Makovka vám spríjemní víkendové ráno. Okrem toho, že
neobsahuje rôzne zlepšujúce prípravky, pri jej príprave máte možnosť vstať od monitoru,
precvičiť si prsty a predísť syndrómu karpálneho tunela. Prípadne meditovať
o ťažkom údele človeka západnej civilizácie, ktorý nevie, čo od dobroty
jesť a ešte o tom aj bloguje. Pôvodný recept pochádza odtiaľto, ja som iba ubral množstvo
použitého cukru. Z uvedených surovín upečiete 6 menších makoviek.
250 g hladkej múky
110 ml vlažného mlieka
25 g sadla
20 g cukru
15 g droždia
3 g soli
1 vajce
1 lyžičku maku
Vajce rozmiešajte, polovicu vlejte do misy
a polovicu si odložte na potieranie. Prilejte mlieko a pridajte
ostatné suroviny. Vymieste hladké cesto, potrvá to približne 10 minút. Prikryte
utierkou a nechajte 45 minút odpočívať. Následne vyvaľkajte asi pol
centimetra hrubý kruh a kolieskom na pizzu alebo nožom rozdeľte na 6
trojuholníkov. Zviňte cesto od kraja ku špicu, vytvarujte podkovičky, uložte na
plech a mierne pritlačte, aby sa makovky počas pečenia neotvárali.
Prikryte utierkou a nechajte odpočinúť ďalších 45 minút. Potrite vajíčkom,
posypete makom a vložte do sporáka
rozohriateho na cca 170 °C. Pečte maximálne 20 minút.
zase si zabeu! ;-)
OdpovedaťOdstrániť:)
OdstrániťWooou makovky si podľa tvojho receptu isto odskúšam. Tvoje vyzerajú mňamkovo...
OdpovedaťOdstrániťAj výborne chutia :)
Odstrániťjaj, kebyze som si teraz nedolakovala nechty, tak veru uz miesim :D
OdpovedaťOdstrániť:D
Odstrániť