11. 12. 2013

Vianočná hubová polievka


 


Pokiaľ mi pamäť siaha, mali sme na vianočnom stole dve rôzne polievky. Mama vždy uvarila okrem klasickej kapustnice aj hubovú so zemiakmi. Recept si priniesla z Ostravska a je to jedna z najlepších polievok akú som kedy jedol. Okrem toho sa pomerne ľahko pripravuje a potrebujete iba zopár lokálnych surovín, medzi ktorými nie je nijaké mäso, takže ju môžete ponúknuť i vegetariánom. Ak si chcete ozvláštniť štedrovečernú večeru, pripravte si nasledovné.


200 – 250 ml sušených dubákov

200 ml smotany na varenie

1 lyžica masla

1 lyžica hladkej múky

2 – 3 zemiaky

soľ

ocot



Dubáky namočte do vody a nechajte ich odstáť aspoň hodinku.  Potom ich aj s vodou vlejte do hrnca a doplňte vodou do celkového objemu cca 1 liter. Priveďte k varu a varte pokiaľ sú huby mäkké, asi 15 minút. Medzitým si očistite zemiaky, pokrájajte ich na malé kocky a dajte variť do osolenej vody, tak aby boli zemiaky zakryté vodou, nie viac. Keď sú huby dostatočne uvarené, osmažte múku na masle, odstavte zo zdroja tepla a vmiešajte smotanu. Takto pripravenú zásmažku vlejte do  hrnca k hubám. Pridajte zemiaky aj s vodou, v ktorej sa varili. Osoľte podľa chuti, priveďte k varu a máte hotovo. Polievku možno dochutiť i octom, ale v prvom rade ide o úžasnú hubovú chuť a vôňu, takže s octom veľmi opatrne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára