Pokiaľ mi pamäť siaha, mali sme na vianočnom
stole dve rôzne polievky. Mama vždy uvarila okrem klasickej kapustnice aj
hubovú so zemiakmi. Recept si priniesla z Ostravska a je to jedna z najlepších
polievok akú som kedy jedol. Okrem toho sa pomerne ľahko pripravuje
a potrebujete iba zopár lokálnych surovín, medzi ktorými nie je nijaké
mäso, takže ju môžete ponúknuť i vegetariánom. Ak si chcete ozvláštniť
štedrovečernú večeru, pripravte si nasledovné.
200 – 250 ml sušených dubákov
200 ml smotany na varenie
1 lyžica masla
1 lyžica hladkej múky
2 – 3 zemiaky
soľ
ocot
Dubáky namočte do vody a nechajte ich
odstáť aspoň hodinku. Potom ich aj
s vodou vlejte do hrnca a doplňte vodou do celkového objemu cca 1
liter. Priveďte k varu a varte pokiaľ sú huby mäkké, asi 15 minút.
Medzitým si očistite zemiaky, pokrájajte ich na malé kocky a dajte variť
do osolenej vody, tak aby boli zemiaky zakryté vodou, nie viac. Keď sú huby
dostatočne uvarené, osmažte múku na masle, odstavte zo zdroja tepla
a vmiešajte smotanu. Takto pripravenú zásmažku vlejte do hrnca k hubám. Pridajte zemiaky aj
s vodou, v ktorej sa varili. Osoľte podľa chuti, priveďte k varu
a máte hotovo. Polievku možno dochutiť i octom, ale v prvom rade
ide o úžasnú hubovú chuť a vôňu, takže s octom veľmi opatrne.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára