31. 1. 2014

Kelová polievka




Keby niekto malému Danielovi tvrdil, že prvé jedlo (párky sa nepočítajú), ktoré si na svojom vlastnom sporáku uvarí, bude kelová polievka, poslal by ho do kelu. Jednak mal ešte obmedzenú zásobu vulgarizmov a druhak si bol úplne istý, že kel vyšľachtil satan vo svojej záhradke v čase voľna. Nezvratným dôkazom tohto presvedčenia bol sírny zápach, ktorý dotyčná zelenina uvoľňuje, ak ju dostatočne dlho mordujete v hrnci. I keď od týchto idylických dôb už narástlo veľa kelov, k jeho kuchynskej úprave som sa dopracoval až tento týždeň. Dva dni som na sírnika zazeral v chladničke, 10 minút sa telefonicky radil s mamou, akú taktiku zvoliť a nakoniec niečo vyhútal. 

Keďže v novom príbytku ešte nemám presťahovanú ani jednu kuchársku knihu, recept je výsledkom improvizácie, slabých zásob a hladu. Napriek tomu bol výsledok nečakane chutný a pomerne nezvyčajný. Doprajte si chutnú polievku zo zeleniny, ktorá obsahuje viac vitamínu C ako citrusové ovocie, je zdrojom kyseliny listovej, betakaroténu, vitamínu K a vápnika.

1 kel
50 g oravskej slaniny
1 lyžica olivového oleja
50g pecorina
1 lyžička rasce
½ lyžičky rímskej rasce
1 lyžička citrónovej šťavy
Soľ
Čierne korenie

Kel  zbavte vonkajších listov, rozkrojte napoly, vykrojte hlúb a listy pokrájajte na cca centimetrové prúžky. Prepláchnite na veľkom site, pripadne umyte v mise s vodou. Slaninu pokrájajte nadrobno a krátko  ju osmažte na olivovom oleji  vo veľkom hrnci. Rascu aj rímsku rascu zľahka podrvte v mažiari a pridajte k slanine. Pridajte kel , citrónovú šťavu a premiešajte. Po 2-3 minútach prilejte niečo vyše litra vody, závisí na veľkosti  kelu. Prikryte pokrievkou a pomaličky priveďte k varu. Kým sa varí, pecorino nastrúhajte alebo naplátkujte škrabkou na zemiaky. Kel varte na miernom plameni asi dvadsať minút, kým sú aj hrubšie časti listov krehké, no nie prevarené. Odoberte cca polovicu objemu polievky do hlbšej misy, pridajte pecorino a rozmixujte dohladka. Vlejte späť do hrnca a premiešajte. Ochuťte soľou a korením. 


Podávajte s kyslou smotanou a čiernym mletým korením. Čo sa týka receptu, fantázii sa medze nekladú, no rozhodne by som nevyradil rascu, pretože kel spôsobuje meteorizmus a rasca napomáha jeho tráveniu.

P.S. Ďakujem všetkým, ktorí nezanevreli na môj blog, za trpezlivosť.  
P.P.S. Pecorino je výborný syr konzistenciou podobný parmezánu, no je vyrobený z ovčieho mlieka a je pikantný a slaný.

3 komentáre:

  1. Rozhodne sa oplatí skúsiť. Toto bola najchutnejšia forma kelu akú som kedy mala v puse :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kel je super! A čo takto skúsiť pečený ružičkový kel na kačacej masti?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ružičkový kel sa určite chystám nejako spracovať. Kačacia masť je výborný tip, ďakujem.

      Odstrániť