11. 2. 2013

Pohánková kaša



Zopár slov o pohánke som už stratil pri písaní tohoto receptu, takže sa budem trošku opakovať. Pohánka je zdravá, okrem iných látok obsahuje napríklad rutín a tiamín. Rutín zvýši elesticitu vašich ciev, tiamín dá do poriadku nervovú sústavu. Je nenáročná na prípravu, v podstate ju stačí zaliať vriacou vodou a nechať  prikrytú postáť cca 15 minút. Sama osebe nemá výraznú chuť, takže platí, že čo k nej pridáte, to ju ochutí. Ja som našiel v komíne kúsok slaniny, hrsť sušených húb v ľanovom vrecku na pôjde a cibuľu v slamenej ošatke. Skrátka suroviny, ktoré má každý slovenský junák poruke. Na prípravu kaše pre dvoch ľudí si teda pripravte:

220 g pohánky
100 g slaniny
1 hrsť sušených húb
1 cibuľu
20 g masla

Ako vravím, je to easy as fuck veľmi jednoduché. V rýchlovarnej kanvici (alebo na peci)  dajte zovrieť 0.5 litra vody. Pohánku prepláchnite na sitku, vsypte do misy, zalejte 375 ml vody a prikryte. Zvyšnou vodou zalejte sušené huby v hrnčeku, ten postavte na sporák a nechajte pomaličky variť. Kým pohánka bobtná a huby nadobúdajú konzumovateľnú podobu, pripravte si v uvoľnenom tempe zvyšné dve suroviny. Cibuľu i slaninu nakrájajte nadrobno. Na väčšiu panvicu hoďte 10 g masla a osmažte na ňom obe. Po troch až piatich minútach pridajte huby i s vodou, v ktorej sa varili (môžete ich najprv nakrájať na menšie kúsky, je to na vás). Keďže pohánka bude  ešte pár minút bobtnať, medzičasom si môžete prebrúsiť nôž alebo valašku. Keď máte nabrúsené, pridajte pohánku na panvicu a premiešajte. Zmes bude pomerne riedka a nekonzistentná. Odoberte z nej preto dve naberačky do hrnčeka, rozmixujte ju dohladka tyčovým mixérom a vráťte na panvicu. Škrob v pohánke zaistí, že kaša bude mať správnu hustotu. Už stačí len zľahka osoliť, vmiešať zvyšné maslo (podľa toho akú máte slaninu) a pohánková kaša je hotová. 

Na dochutenie by sa dala použiť i rasca, majorán, či troška tymiánu, mne však ku šťastiu stačili huby a slanina. Chutné, slovenské a zdravé. Just do it. 

4 komentáre:

  1. na Ukrajine som jedla pohánkovú kašu snáď každý deň. Ku všetkému a so všetkým. Vtedy som nevedela, že to čo jem je pohánka. Ale veľmi mi to chutilo. pekný recept Daniel, nechám sa inšpirovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pohánka je veľmi dobrá, len nie je zaužívaná

      Odstrániť
  2. Mám rada pohánku, ale takto som ju ešte nerobila, vdaka za tip...už viem čo si zajtra uvarím...aj ked, asi mi ju naši jesť nebudú Ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť