6. 1. 2013

Polievka z pečených zemiakov, pečeného cesnaku podávaná s kozím syrom




Táto polievka sa výborne hodí do chladného počasia, nie je náročná na prípravu, no napriek tomu poteší zmysly a pohladí žalúdok. Je vhodná i pre vegetariánov. Aby som sa mohol i naďalej ráno pozrieť do zrkadla, musím priznať, že je fúziou receptov od dvoch mojich kolegýň z krajšej polovice foodblogerskej scény, Eve KeiMartinky. Ďakujem za inšpiráciu, milé dámy. Toľko na úvod a tu je zoznam potrebných surovín:

4 stredne veľké zemiaky
5 hlavičiek cesnaku
1 cibuľa
30 – 40 g masla
7 dcl zeleninového vývaru
1,5 dcl šľahačkovej smotany
1 lyžica octu
soľ
mleté čierne korenie
kúsok kozieho syra

Najprv si zapnite sporák na 180 stupňov Celsia. Kým sa zohreje, očistite zemiaky, pokrájajte ich na štvrtky opláchnite a osušte. Na panvici rozpustite väčšiu časť masla a zemiaky v ňom obaľte. Menší plech vyložte papierom na pečenie a zemiaky obalené v masle poukladajte naň. Osoľte ich a okoreňte, dajte piecť na dobu 45 minút. Z cesnakových hlavičiek zrežte spodné časti (koreň) a po 15 minútach i priložte na plech k zemiakom. Počas pečenia si môžete pripraviť zeleninový vývar. Jasné, že sa dá použiť kvalitný kupovaný ale ak máte čas (a suroviny), urobte si svoj. Ak váš jazyk nie je chuťoslepý, rozozná to. Veľmi dlho som kvalitný vývar podceňoval a zanedbával, teraz sa to snažím naprávať a preto tu rozdávam rozumy.

Keď sú zemiaky a cesnak pred dopečením, rozohrejte v hrnci zvyšok masla a orestujte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Prilejte vývar a pridajte tri štvrtiny pečených zemiakov. Ak nemáte prsty z nehorľavého materiálu, počkajte aspoň 10 minút (vyhnete sa nadávkam námorníckeho kalibru) a z hlavičiek povytláčajte zmäknutú cesnakovú pastu. Pridajte do polievky. Všetko rozmixujte dohladka. Pridajte smotanu, ocot a dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Zvyšné zemiaky nakrájajte nadrobno a vložte do polievky, priveďte k varu a máte hotovo. Chuť je napriek piatim hlavičkám cesnaku jemná a delikátna. Podávajte s hoblinami kozieho syra. 

P.S. Dobrú chuť.

3 komentáre: