8. 10. 2012

Pamätáte si Kena Homa?




V našich končinách ste jeho usmievavú tvár mohli vidieť pred rokmi v teleshoppingu, predvádzajúceho podivnú oblú panvicu, totiž wok. Už vtedy vyzeral tak trochu ako orientálny mudrc a celkom dobre si ho viem predstaviť, ako odhaľuje životné pravdy materialistickým ignorantom západnej civilizácie. Narodil sa v Tuscone (Arizona) a vyrástol v Chicagu, nešíri Buddhovo učenie, zato však už niekoľko desaťročí úspešne šíri čínsku a mnoho iných orientálnych kuchýň. 

Prečo ho spomínam? Minulý týždeň som sa s ním po rokoch stretol vo vynikajúcom štvordielnom dokumente BBC2, nazvanom Exploring China: A Culinary Adventure (Objavovanie Číny: Kulinárske dobrodružstvo), v ktorom spolu s Ching He Huang predstavujú rôzne tváre Číny a odlišné spôsoby prípravy jedál v jej rozličných častiach.   Ching He Huang je úspešná food writerka, televízna celebrita a mnoho iného, pôvodom z Taiwanu a tvorí spolu s Kenom príjemnú dvojicu, ktorá vás prevedie východným impériom nekompromisne pútavým spôsobom. 

Tento kvalitne pripravený dokument mi urobil veľkú radosť a priniesol veľa informácií . Už počas prvej časti som mal silné nutkanie niečo variť a po druhom dieli sa mi snívalo, že na trhu nakupujem sečuánske korenie, živé úhory, pol batohu čili papričiek a obrovský demižón sójovej omáčky. Ak sa chcete dozvedieť viac, tu je celkom slušná recenzia.

Pod vplyvom dokumentu a vďaka prebytku sliviek som poskladal jednoduchý recept na teplý šalát, na ktorý Vám bude stačiť zopár surovín (na cca 2 porcie):

250 g hlivy ustricovej
6 sliviek
3 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica ryžového octu
2 lyžičky slivkového lekváru, rozmiešaného v troche vody
1 nadrobno nasekanú čili papričku, zbavenú semien a žiliek
1 lyžičku nastrúhaného zázvoru
1 strúčik nadrobno nasekaného cesnaku
1 kúsok nadrobno nasekaného póru

Postup je úplne jednoduchý. Hlivu dajte na pár (cca 5) minút pod rozpálený gril. Slivky nakrájajte na plátky a zo zvyšných surovín si pripravte zálievku. Hlivu vyberte a nasekajte nahrubo. Primiešajte slivky a zalejte zálievkou. Šalát je pikantný a zahrievajúci, vhodný do jesenného počasia. Ak k nemu doplníte ryžu, máte obed. Inak je to výborný olovrant :)



P.S. Uvítam vaše tipy na dokumenty, či kvalitné kulinárske relácie.

2 komentáre: