1. 8. 2012

Mrvenica


Keďže som v poslednom čase nič svetoborné neuvaril a skôr sa presúvam(e) z miesta na miesto, dám do debaty postrehy na zopár navštívených podnikov v rôznych kútoch našej domoviny. Bez fotiek, bez rozsiahlych recenzií, len taká mrvenica informácií.

Trenčín 

Ak sa zatúlate do mesta Pohody, nenechajte si ujsť reštauráciu Kabaka. Veľmi dobré jedlo, príjemná obsluha a nezvykle pekný a jednoduchý interiér. Ich pivný guláš mi ostane v pamäti navždy, slovami mistra, „silný jak noha od kulečníku“. Prišli sme, ochutnali sme, vrátili sme sa a radi. 

Naopak, veľkým oblúkom sa vyhnite Plzenskej pivnici. Podnik sa nachádza čiastočne v podzemí, čo by nebolo na škodu, nebyť toho šialeného zatuchlého odéru.  Poviem vám, taký puch som naposledy cítil v minulom živote, ako vykrádač hrobov. 

Banská Štiavnica

Podruhýkrát sme sa zastavili v reštaurácii Erb, pomerne vysoko cenenom podniku, známom i ako záchrana banskoštiavnickej gastronómie.  Priestory tejto reštaurácie spojenej s pivovarom i divadlom sú veľmi pekné. Dominuje drevo a medené pivovarské tanky. Pivo tu majú skvelé, obsluhu pozornú, no nemôžem si pomôcť, kuchyňa mi príde ako najslabšie ohnivko reťaze, čo je v prípade reštaurácie ein bißchen problém. Počas prvej návštevy si moja polovička dala pivovarský guláš s karlovarskou knedľou a ja nakladaný hermelín s pečivom. Guláš bol bez výhrad, no syr mal tvarohovú konzistenciu, jednoducho bol neodležaný. Pri druhej návšteve som Ivu nahovoril na pečenú kačicu s kapustou a knedlíkmi, ktorú má veľmi rada. Knedlíky a kapusta v poriadku, kačacie stehno nedopečené, drahá ho obhrýzala ako Biely Tesák. Ja som si dal tentokrát nádejný pivovarský guláš, ktorý však prišiel bez cibule no zato s chrenom (!). Je to veľká škoda, pretože sa jedná o vyslovené české klasiky, ktoré do pivovarského podniku pasujú a mali by byť konštantne na špičkovej úrovni. Nehovoriac o tom, že cenami Erb môže konkurovať i dobrým pražským podnikom. Zaplatím, no musí to stáť za to. 

Naopak, som rád, že môžem vyzdvihnúť kuchyňu penziónu Na Kopci, ktorý okrem dobrého jedla ponúka i skromnejšie (no čisté) ubytovanie za veľmi príjemné ceny a so skutočne nádherným výhľadom. Varia s nadšením a zaujímavo. Ak si nepotrpíte na extra komfortnú izbu, môžeme len odporúčať. 

Spomeniem ešte čajovňu Klopačka, kde majú výborné ľadové čaje i zázvorové pivo. V horúcom letnom dni úplné požehnanie. Plus, môžete si zahrať šach či človeče, prípadne pofajčiť vodnú fajku. Vyhnite sa čajovni (podľa ich webovej stránky i reštaurácia a sushi & chocolate bar) Tulsi v centre, horšie zázvorové pivo (limonádu) som nepil. Sendviče tiež biedne a gofry majú čerstvé zo sáčku.

Nitra

Nedávno otvoril svoj bar Ľuboš Rácz, ktorého mnohí poznáte či už z niekdajšieho Paládia, či bratislavského Paparazzi. Zahir (názov baru) pôsobí na tunajšej scéne ako zjavenie. Nádherný dizajn, profesionálna obsluha a originálne drinky. Vraj i skvelá káva, to však neviem posúdiť, nechám na odborníkov. Bar na podobnej úrovni som videl naposledy v Londýne, no za podstatne vyššie ceny. Držím palce zo všetkých síl. Ak budete v Nitre, Zahir je MUST SEE.

2 komentáre:

  1. Ďakujem za odporučenia. Počas letnej dovolenky sme sa ocitli aj v Štiavnici, tak sme vyskúšali čajovňu a reštauráciu penziónu Na Kopci a veľká spokojnosť!

    OdpovedaťOdstrániť