Keďže som v poslednom čase nič svetoborné
neuvaril a skôr sa presúvam(e) z miesta na miesto, dám do debaty postrehy
na zopár navštívených podnikov v rôznych kútoch našej domoviny. Bez fotiek,
bez rozsiahlych recenzií, len taká mrvenica informácií.
Trenčín
Ak sa zatúlate do mesta Pohody, nenechajte si
ujsť reštauráciu Kabaka. Veľmi dobré jedlo, príjemná obsluha a nezvykle pekný
a jednoduchý interiér. Ich pivný guláš mi ostane v pamäti navždy,
slovami mistra, „silný jak noha od kulečníku“. Prišli sme, ochutnali sme,
vrátili sme sa a radi.
Naopak, veľkým oblúkom sa vyhnite Plzenskej
pivnici. Podnik sa nachádza čiastočne v podzemí, čo by nebolo na škodu,
nebyť toho šialeného zatuchlého odéru. Poviem vám, taký puch som naposledy cítil v minulom
živote, ako vykrádač hrobov.
Banská
Štiavnica
Podruhýkrát sme sa zastavili v reštaurácii
Erb, pomerne vysoko cenenom podniku, známom i ako záchrana banskoštiavnickej gastronómie. Priestory tejto reštaurácie spojenej s pivovarom
i divadlom sú veľmi pekné. Dominuje drevo a medené pivovarské tanky.
Pivo tu majú skvelé, obsluhu pozornú, no nemôžem si pomôcť, kuchyňa mi príde
ako najslabšie ohnivko reťaze, čo je v prípade reštaurácie ein bißchen
problém. Počas prvej návštevy si moja polovička dala pivovarský guláš s karlovarskou
knedľou a ja nakladaný hermelín s pečivom. Guláš bol bez výhrad, no
syr mal tvarohovú konzistenciu, jednoducho bol neodležaný. Pri druhej návšteve
som Ivu nahovoril na pečenú kačicu s kapustou a knedlíkmi, ktorú má veľmi rada.
Knedlíky a kapusta v poriadku, kačacie stehno nedopečené, drahá ho
obhrýzala ako Biely Tesák. Ja som si dal tentokrát nádejný pivovarský guláš,
ktorý však prišiel bez cibule no zato s chrenom (!). Je to veľká škoda, pretože
sa jedná o vyslovené české klasiky, ktoré do pivovarského podniku pasujú a mali
by byť konštantne na špičkovej úrovni. Nehovoriac o tom, že cenami Erb
môže konkurovať i dobrým pražským podnikom. Zaplatím, no musí to stáť za
to.
Naopak, som rád, že môžem vyzdvihnúť kuchyňu
penziónu Na Kopci, ktorý okrem dobrého jedla ponúka i skromnejšie (no
čisté) ubytovanie za veľmi príjemné ceny a so skutočne nádherným výhľadom.
Varia s nadšením a zaujímavo. Ak si nepotrpíte na extra komfortnú
izbu, môžeme len odporúčať.
Spomeniem ešte čajovňu Klopačka, kde majú
výborné ľadové čaje i zázvorové pivo. V horúcom letnom dni úplné
požehnanie. Plus, môžete si zahrať šach či človeče, prípadne pofajčiť vodnú
fajku. Vyhnite sa čajovni (podľa ich webovej stránky i reštaurácia a sushi
& chocolate bar) Tulsi v centre, horšie zázvorové pivo (limonádu) som nepil.
Sendviče tiež biedne a gofry majú čerstvé zo sáčku.
Nitra
Nedávno otvoril svoj bar Ľuboš Rácz, ktorého
mnohí poznáte či už z niekdajšieho Paládia, či bratislavského Paparazzi.
Zahir (názov baru) pôsobí na tunajšej scéne ako zjavenie. Nádherný dizajn,
profesionálna obsluha a originálne drinky. Vraj i skvelá káva, to
však neviem posúdiť, nechám na odborníkov. Bar na podobnej úrovni som videl
naposledy v Londýne, no za podstatne vyššie ceny. Držím palce zo všetkých
síl. Ak budete v Nitre, Zahir je MUST SEE.
Ďakujem za odporučenia. Počas letnej dovolenky sme sa ocitli aj v Štiavnici, tak sme vyskúšali čajovňu a reštauráciu penziónu Na Kopci a veľká spokojnosť!
OdpovedaťOdstrániťVeľmi, veľmi ma to teší
OdpovedaťOdstrániť