5. 6. 2012

Rajčinový šalát s mozzarellou (alebo tofu)




V prípade tohto šalátu nie je príliš o čom filozofovať. Jednoduché jedlo, ktoré skvele poslúži ako ľahký obed či večera.  Keďže komponentov na jeho výrobu je skutočne iba pár, čím budú kvalitnejšie, tým lepší bude výsledok. Nebudem tu ale, milé deti, mlátiť prázdnu slamu, takéto múdrosti dnes rozdáva každý, kto vie gúgliť a videl tri diely Kluků v akci. Pre jedného až dvoch stravníkov potrebujete:

2 rajčiny
1 mozzarellu alebo adekvátne množstvo tofu
zopár mladých šalátových listov
4-5 listov bazalky
1 lyžica balzamového octu
½ lyžice sójovej omáčky
3-4 lyžice olivového oleja
vločková soľ
mleté čierne korenie

Keď máte všetky suroviny ide to takmer samo. Rajčiny nakrájajte na plátky, šalátové i bazalkové listy natrhajte, rovnako i mozzarellu alebo tofu. Z tekutých prísad vymiešajte zálievku a polejte ňou prísady netekuté. Zľahka premiešajte. Posypte soľou (opatrne, je tam už sójovka) a čerstvo mletým korením. Hotovo. Šalát je chuťovo výrazný, vďaka sójovej omáčke a rajčinám prevláda chuť umami, listový šalát celé jedlo odľahčuje a osviežuje. Jedávam ho bez pečiva, no je to na vás.

Ad: Rajčiny. Spolu s papričkami jalapeño patria k mojim najobľúbenejším surovinám v kuchyni. Táto plodina (z botanického hľadiska ovocie, z kulinárskeho zelenina) sa ku nám dostala s najväčšou pravdepodobnosťou vďaka conquistadorovi Hernánovi Cortésovi. Ten nelenil, a po tom, čo hrdinsky povraždil polonahých Aztékov, dopravil na starý kontinent všetko, čo sa mu v Tenochtítlane podarilo ukoristiť. Po rokoch a storočiach kultivácie a kríženia sa dnes môžeme tešiť (Aztékovia už pomenej) z pestrej palety odrôd a robiť si výborné šaláty :D


P.S. Okrem kulinárskeho potešenia sú rajčiny (paradoxne, tepelne upravené ešte viac) bohatým zdrojom lykopénu, ktorý je významným činiteľom v prevencii nádorových ochorení.


9 komentárov:

  1. Ta malá barevná rajčátka, Danieli, závidím :-) Miluji toto období :-)
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ta malá barevná rajčátka závidím i já, jelikož tahle konkrétní fotografie je z photobucketu :)

      Odstrániť
  2. úplne geniálne jednoduché a DOBRÉ Daniel, ja som na paradajkách asi závislá, mám ich na tanieri každý deň /nepreháňam/ :D
    najnovšie fičím na paradajkách s tymiánom "sušených" vo vyhecovanej a následne vypnutej rúre cez noc, ráno ich len pozbieram a v robote miešam na obed so všetkým možným. Tlieskam Tvojej kreácii so sójovou omáčkou to môže byť príjemná zmena. Historické súvislosti ma pobavili, spomenula som si na prednášky z amerikanistiky, možno keby boli podane takto nejako bavilo by nás to viac:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môj vzťah k paradajkám je podobný, milujem ich v každej podobe a nočné sušenie sa mi dosť pozdáva. Pristal by som, keby bola sezóna rajčín celý rok, to už by som z nich asi aj piekol chlieb :)Rajčiny rulez, jou :)

      Odstrániť
  3. Hej, ja tiež :D
    inak, tu je návod na tie sušené paradajky. ja dávam prednosť tým podlhovastým,mäsitým nespomeniem si na názov,pred koktejlkami. Len ich nakrájam nahrubo.
    http://www.nigella.com/recipes/view/moonblush-tomatoes-58

    OdpovedaťOdstrániť
  4. AA tuším sme tu klub paradajkových fanúšikov :-). Daniel šalát super, všetko doma mám , len neviem čo mám použiť, či mozzalelu či tofu :-). Inak pre moju dceru je paradajka úhlavný nepriateľ:-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tuším by v spojení so sójovkou išlo viac i to tofu, ťažko povedať :)Ak vyskúšaš, daj vedieť. Mnoho detí má averziu k paradajkám, aspoň z počutia čo viem.

      Odstrániť