Keďže sme minulý týždeň strávili s Ivonou
v Slovenskom Raji obdivovaním prírodných krás našej vlasti, nebolo
doposiaľ času na zhodnotenie Gurmán festu, odohravšieho sa minulý víkend
v priestoroch Medickej záhrady v Bratislave.
Na miesto konania sme dorazili v nedeľu
cca o 12:00, ľudí bolo pomenej, atmosféra uvoľnená a príjemná. Slniečko,
nedeľná pohoda. Zakúpili sme každý po 20 gurmánov (prvých 10 G = 12 €, každých
ďalších 10 G = 10 €) a pome do nich (jakože
do stánkov). Po prvom tréningovom kole v príjemných priestoroch záhrady
sme sa usadili pri stánku hotela Sheraton, ktorému slúži ku cti celkom slušné
stolovanie (na festivalové pomery). Naša voľba sa dá vyčítať z fotografie jedálneho
lístka a treba povedať, že nám chutilo i napriek tomu, že pôvodne bol
v pláne koktejl z plodov mora (2 G), ktorý však už bol vypredaný. Jahňacina
(3 G)bola krehká, dobre ochutená a cesnakové pyré k nej pasovalo.
Chutné a nedocenené mäso. Vlastne možno ani tak nie nedocenené ako skôr pomerne
zle dostupné. Čerstvé jahody v lístkovom ceste (2 G), ktorými začala
degustáciu moja drahá, taktiež zožali úspech a pokračovali sme ďalej.
Pôvodne som plánoval zastaviť sa v Casa Inka, na ktorých si už dlhšiu dobu
robím zálusk, no odradil ma zástup ľudí a pomerne nezaujímavé menu.Ďalšou
zastávkou bolo zastúpenie reštaurácie Skalnaté pleso. Pôvodne som vnímal ich údeného
lososa s bryndzovým mousse a medovou paprikou len ako akúsi atrakciu pre
pobavenie diváka, no bol celkom chutný. Pena síce mala skôr konzistenciu
nátierky, no chuťovo to bola funkčná kombinácia. Medovú papriku by som
vynechal, v spojení s bryndzou dajme tomu, no keď do toho vstúpil
losos, zdalo sa mi to chuťovo príliš pestré.
Nasledoval Osaka sushibar, kde si moja drahá
dala grilované kačacie prsia s teriyaki omáčkou, ryžou a kimchi (5 G)
a ja degustačnú porciu sushi (1 G). Kačica bola šťavnatá, veľmi dobre
ladila s omáčkou a ryžu pripravil tiež kuchár, ktorý vie. Sushi bez
výhrad a veľmi chutné.
Trochu ma sklamal zatvorený stánok El Gaucho,
chcel som ochutnať ich pikantnú argentínsku klobásku, no na druhej strane mi tým
pádom ostalo miesto na tradičný škótsky haggis so zemiakovou kašou
z Whisky and bar 44 (3 G). Chuťou vzdialene pripomínal jaternicu
a bol poriadne sýty. Posledné jedlo, ktoré si dala krajšia polovička boli
čerstvé bylinkové tagliolini s králikom na smotane, mladej cibuľke a paprike z Vinum
Galérie Bozen a bola sklamaná. Cestoviny boli mierne rozvarené, chýbala im
typická chuť, omáčka tiež pomerne nevýrazná. Najlepšie na celom jedle boli
kúsky králičieho mäska.
Zaujímavým spestrením boli stánky ponúkajúce
rôzne lokálne produkty, delikatesy i bio potraviny. Mohli ste si tak z festivalu
priniesť olivy, mak, kozí syr, domáce klobásy či čokoládové pralinky. Vyzerá
to, že celosvetový trend farmárskych
trhov a lokálnych producentov sa pomaličky i napriek ťažkostiam
dostáva aj k nám. Ak bude mať dostatočnú podporu zo strany zákazníkov
i legislatívy, môže priniesť zlepšenie našich stravovacích návykov. Palce
hore. Celkovo sme z festu mali dobrý dojem,
atmosféra sa mi dokonca pozdávala viac ako na minuloročnom Prague Food
Festivale. Ceny boli až na niektoré výnimky (Fou Zoo, UFO) únosné. Čo ma
prekvapilo, boli pomerne jednotvárne menu. Kvantá mäsa (čo mne až tak
nevadilo), veľmi málo kvalitných nápaditých zeleninových jedál, minimum
sladkovodných rýb či takmer úplná absencia poctivej zmrzliny a dosť malý
výber nealko nápojov (na slnku bolo
milión stupňov a takmer sa mi chytili horieť vlasy). Výnimkou bol stánok
spoločnosti acaimania s ponukou chladených a mrazených lahôdok
z tohto tropického ovocia (chutí trocha ako čučoriedky). Sami sme sa pri
ňom zastavili hneď dvakrát, osvieženie v podobe chladeného džúsu či drene
prišlo veľmi vhod.
Záujem vzbudzoval i stánok s veselým barmanom, ktorý
miešal alko i nealko drinky a popritom predvádzal trošku akrobacie.
Sám už čo-to zdegustoval, takže aj k návštevníkom bol štedrý a nápoje
miešal mocné. Chuť drinku to však nepokazilo a za domáce mango pyré, ktoré
bolo súčasťou mojito mango si podľa mojej spoludegustátorky zaslúžil 100 bodov.
Nabudúce by som rád videl i ľahšie (na strávenie) jedlá, invenciu a tvorivý prístup a to ma privádza k myšlienke, čo je vlastne cieľom takéhoto podujatia a komu je určené. Má ukázať priemer a nakŕmiť ľudí alebo má priniesť niečo výnimočné a rozširovať obzory? Má ľudí iba nalákať do reštiky alebo ich aj vzdelať a prezentovať im nové suroviny a originálne spôsoby ich spracovania? A čo konveniencie a ich prezentácia profesionálmi? Stánok Coca Coly, ktorá metodicky, dlhodobo a s nehoráznym profitom prispieva k obezite celej planéty a závislosti na cukre, na podujatí nazvanom Gurmán Fest vyznieva ako zlý vtip. Ťažko sa však možno čudovať, keď si národný tím Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov oblieka rondóny s logom Nestlé. Ja viem, že prachy, prachy a ešte raz prachy. Tak, ako v iných oblastiach života, aj tu by mal byť na prvom mieste človek a nie zisk. To už je však na inú úvahu, ktorá by bola asi dosť pochmúrna.
Nabudúce by som rád videl i ľahšie (na strávenie) jedlá, invenciu a tvorivý prístup a to ma privádza k myšlienke, čo je vlastne cieľom takéhoto podujatia a komu je určené. Má ukázať priemer a nakŕmiť ľudí alebo má priniesť niečo výnimočné a rozširovať obzory? Má ľudí iba nalákať do reštiky alebo ich aj vzdelať a prezentovať im nové suroviny a originálne spôsoby ich spracovania? A čo konveniencie a ich prezentácia profesionálmi? Stánok Coca Coly, ktorá metodicky, dlhodobo a s nehoráznym profitom prispieva k obezite celej planéty a závislosti na cukre, na podujatí nazvanom Gurmán Fest vyznieva ako zlý vtip. Ťažko sa však možno čudovať, keď si národný tím Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov oblieka rondóny s logom Nestlé. Ja viem, že prachy, prachy a ešte raz prachy. Tak, ako v iných oblastiach života, aj tu by mal byť na prvom mieste človek a nie zisk. To už je však na inú úvahu, ktorá by bola asi dosť pochmúrna.
P.S. Ak by ste z môjho mierne zmäteného
filozofického príspevku nevedeli, čo som ním chcel povedať, ide o to, že
sa nám Gurmán fest 2012 páčil, no priestoru na zdvíhanie pomyselnej latky je
požehnane, kulinárske nebo je vysoko :)
P.P.S. Vína som videl toľko, akoby bol hlavným
sponzorom Bakchus. Dobrého piva minimum. Kde sa pri podobných akciách ukrýva Sandorf,
Kaltenecker či Erb?
P.P.P.S. Ďakujem svojej priateľke za korekciu
môjho nevyváženého pohľadu na vec a pomoc pri písaní.
Daniel (resp. tvoja priateľka), ďakujem Vám za priblíženie tohtoročného Gurmán Festu. Bola som síce v piatok v BA, ale pracovné povinnosti nepustili, ale aspoň takto som si priblížila atmosféru z Medickej záhrady. Ja som bola tento rok na hrade na Slovak Food Feste ... až tak som nebola nadšená, tak som sa radšej ani nevyjadrila u mňa na blogu.
OdpovedaťOdstrániť