Nie som veľkým fanúšikom rôzneho harampádia v kuchyni,
najmä takého, ktoré použijem 2x do roka a zvyšok času iba existuje. Mám na
mysli rôzne sendvičovače, hriankovače, waflovače a podobné generátory
tepla. Určite majú svoje opodstatnenie, je jasné, že ak pravidelne raňajkujete hrianky
s marmeládou, nebudete opekať chlieb na liatinovej platni ako ja a odhadovať
stupeň prepečenia podľa stúpajúceho dymu ale kúpite si hriankovač. Ide len o to,
vedieť si vybrať a objektívne posúdiť mieru využitia. Ušetrené peniaze
možno potom použiť na nákup kvalitnejšieho a krajšieho vybavenia, ktoré
vás bude sprevádzať dlhé roky bez toho, aby vám dvíhalo adrenalín, či
pohoršovalo svojím vzhľadom miestnu dizajnérsku obec (i keď cena nie vždy tieto
kvality zaručuje). Posledným nádobíčkom, ktoré potešilo moju varičskú dušu a nie
jedno ale hneď obe oči, boli keramické kúsky od francúzskej firmy Staub. Navyše
som ich zohnal cez nákupný portál za veľmi slušnú cenu, takže radosť bola o to
väčšia.
Prvotriedne prevedenie, keramika pri poklopaní
krásne zvoní a smelo v nej môžete servírovať bez straty estetického
kreditu. No a keďže som sa už novým náradím dostatočne pochválil, dám ešte
k dobru recept na zapekané vajcia so zeleninou a syrom, ktoré mi poslúžili
ako testovacie raňajky hneď na druhý deň po doručení.
Ako vyplýva z fotiek,
postup je jednoduchý, stačí vám zopár vecí z chladničky:
maslo na vymazanie misiek
zelenina – cibuľka, reďkovka, rajčiny, paprika
atď.
syr – použil som balkánsky ale má príliš mnoho
vody, radšej mozzarellu
smotanu – použil som kyslú ale lepšia bude
sladká
1-2 vajcia – podľa veľkosti
mleté čierne korenie
žerucha
Suroviny naskladajte do misky, navrch
rozklepnite vajce a dajte na hornú mriežku do rúry vyhriatej na cca 180
stupňov. Po 10 minútach zapnite vrchný gril a nechajte 5 minút zapiecť. Možností
na obmenu a ochutenie je neúrekom a je na vás a vašej kreativite,
čo z toho vyjde.
P.S. Predtým než sa ma nejaký mudrc a samozvaný komik
opýta, či mám na pokrievkach menovky, podotýkam, že La Cocotte znamená vo
francúzštine kastról alebo panvica :).
Opäť krásne čítanie, krásne nádobičko (nech dlho slúži) a vtipný záver ;) a po chorvátsky je kokot kohút :)
OdpovedaťOdstrániťKráááááááááásne, prenádhernéééééé misky :-)))
OdpovedaťOdstrániťa tiez je to u frantikov pekne pomenovanie, v prenesenom vyzname slova hovori muz svojej zene "ma cocotte", a znamena to moje kuriatko :-)
OdpovedaťOdstrániťsom sa pobavila, hlavne na tom zavere, paci sa mi tvoj styl reci .-) a samozrejme, aj kuchyna
OdpovedaťOdstrániťmůj manžel(Francouz) má zakázáno toto slovo u nás vyslovovat, aby to někdo špatně nepochopil a nenabil mu ;-)
OdpovedaťOdstrániťTrocha kokotkové inspirace zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/kokotky
tie recepty vyzerajú fantasticky! dúfam, že sa Dano čoskoro pustí do ich realizácie :)
Odstrániť... ale su krasne, veru, take staorizitne, pri tom prakticke a uzasne sa v nich musi varit.. joj
OdpovedaťOdstrániťSú skvelé, mám z nich radosť a názov aspoň dáva námet k rozhovoru :)
OdpovedaťOdstrániťInak Dano, cocotte znamena aj prostitutka ;-)
OdpovedaťOdstrániť... a to si ešte nevyskúšal zapekacie misky alebo pekáče zo sekulskej keramiky...
OdpovedaťOdstrániťnepraskne to ???
OdpovedaťOdstrániťBuon apettito
OdpovedaťOdstrániť