mám naozaj rád. Mnoho, naozaj mnoho bolo a bude
o tejto potravine napísané. Poznáme nespočetné množstvo rôznych úprav,
varíme, smažíme, strácame, zapekáme i nakladáme. Rozlišujeme kvalitu podľa
spôsobu chovu, ktorý výrazne ovplyvňuje ich cenu, vyvoláva neopodstatnenú
paniku a otvára dávno zabudnuté (nie všetkými) morálne otázky týkajúce sa
priemyselnej produkcie potravín. Nebudem preto nosiť drevo
do informačného lesa, len námatkovo spomeniem, že i taký kulinársky a vedecký
guru, akým je Harold McGee, vo svojej kuchárskej biblii venuje vajciam celú
jednu kapitolu. Môj vzťah k vajciam naproti tomu krásne vystihuje táto
pesnička:
Keďže je jar a väčšina z nás má
podvedomú potrebu požuť všetko zelené, prispejem svojou troškou do mlyna a predstavujem
vám vajíčkový šalát. Je pomerne ľahký, prudko variabilný a zelený. Chvalabohu,
nie od vajec. Ak máte chuť vyskúšať ho, kúpte, vypýtajte alebo ukradnite toto:
3 vajcia
2 hrste poľníčku
8cm kus póru
5 cherry rajčín
3 lyžice bieleho jogurtu
1-2 lyžičky dijonskej horčice
1 lyžica citrónovej šťavy
3-4 ančovičky
mleté čierne korenie
Na úvod dajte variť vajcia. Zvládne to
samozrejme i cvičený makak ale videl som mnoho tragických výsledkov na to, aby
som sem nedal postup. Do malého kastróla, do ktorého vám pohodlne vojdú tri
vajcia strednej veľkosti, napustite vodu tak, aby ich zakrývala. Vajcia vyberte
a dajte kastról na sporák. Medzitým ich vložte do misky z horúcou
vodou z vodovodu (minimalizujete tak riziko prasknutia). Keď voda v kastróle
zovrie, preložte ich lyžicou do vriacej vody a odstopujte 9 minút. Počas
varenia si nachystajte ostatné suroviny a dressing.
Do misy alebo na
tanier uložte poľníček, pór nakrájaný na tenké prúžky a rozpolené cherry
rajčinky. Dressing vyrobíte zmiešaním jogurtu, horčice, citrónovej šťavy, nadrobno pokrájaných ančovičiek a mletého čierneho korenia. Počkajte, kým uplynie
spomínaných 9 minút, odstavte plyn a vajcia okamžite preložte do studenej
vody a ošúpte. Nechajte vychladnúť natoľko, aby sa s nimi dalo
pohodlne manipulovať. Rozštvrťte a pridajte do šalátu. Polejte dressingom
a máte hotovo. Šalát je najlepší vlažný a s pečivom táto porcia
nasýti dvoch priemerných jedákov.
P.S. Ak nepapáte mäso, nahraďte ančovičky
nakladanými sušenými rajčinami a namiesto cherry rajčiniek použite
reďkovky. Je to rovnocenná alternatíva a kým cherry rajčinky leteli z Maroka, reďkovky kúpite na trhu od babičky z Veľkého Kýru a budete lokálni :)
S tou poslednou poznámkou si to zaklincoval, super!
OdpovedaťOdstrániťta pesnička je tak super crazy!!! ja mám rada podobné úchyláčiny, hot potato je môj favorit :-DDD http://www.youtube.com/watch?v=drOzZ2hYFHI
OdpovedaťOdstrániťMuhaha, to je pecka :D
OdpovedaťOdstrániťchi :) uzasne napisane,a babicky z Velkeho Kyru su mi doverne zname :))))
OdpovedaťOdstrániťto vyzerá dobre, ale ja do toho dressingu namiesto ančovičiek dávam cesnak...skús a bez horčice...a ja vyskúšam ten tvoj..
OdpovedaťOdstrániť@Zeze: dohodnuté :)
OdpovedaťOdstrániť@Martina: díky :)