11. 4. 2012

Leda tak houby




Si dáte v prípade, že ste prejedený mäsa (alebo ho z rôznych dôvodov nekonzumujete) a zelenina sa zatiaľ vyskytuje iba sporadicky. Bystré oko čitateľovo iste spozorovalo, že sa k hubám vraciam čoraz častejšie a mám na to dôvody. Dajú sa zohnať v dobrej kvalite, od slovenských pestovateľov a za priaznivé ceny. Môžete si ich nazbierať sami, nasušiť, zavariť, zamraziť a ťažiť zo zásob po celý rok. Aspoň zatiaľ. Vôbec by ma neprekvapilo, keby sme vďaka Monsantu o pár rokov mohli za zber húb vyfasovať zopár rokov natvrdo. To nás odnaučí bezodplatne využívať prírodu, ktorá ani zaboha správať sa trhovo a drzo ponúka kdejaké produkty zadarmo. Babky bylinkárky to už majú nahnuté a keď nasledovníci IG FarbenBayeru pritlačia na pílu, pôjdu starenky pekne bručať, aspoň štát ušetrí na dôchodkoch. Ešte to by tak chýbalo, aby sa tu kdekto liečil po vlastnej osi a bez odborného dohľadu lekárov a farmaceutických firiem. Vrátim sa však k príjemným veciam a poviem vám, ako si urobiť jednoduché jedlo a čo naň budete potrebovať. Suroviny vydajú na dve menšie alebo jednu veľkú porciu.

250 g šampiňónov
5-6 kúskov sušených húb (dubáky, kozáky)
1 lyžica masla

Šampiňóny nakrájajte na hrubšie plátky a dajte dusiť na rozpustené maslo na cca 15 minút. Sušené huby zalejte troškou vriacej vody a po 10 minútach ich nakrájajte nadrobno a spolu s vodou pridajte k šampiňónom. Ochutenie nechám na vás. Ja som použil nastrúhanú kôrku parmezánu ale hodí sa i kvalitná sójová omáčka. Huby samotné sú výborné ale keďže je jar, rozhodol som sa ich osviežiť akýmsi dipom z kyslej smotany, ktorý si stihnete pripraviť počas dusenia.

½ kelímku kyslej smotany
1 lyžica citrónovej šťavy
1 mladá cibuľka, nasekaná nadrobno
koriandrová vňať, nasekaná nadrobno
mleté čierne korenie

Uvedené zmiešajte v miske a dip je hotový. Koriander kľudne nahraďte petržlenovou vňatou, ja mám na okne čerstvý, tak ho od radosti pridávam do všetkého okrem koláčov. Pre kompletné jedlo odporúčam opečený chlieb potretý cesnakom, ktorý si budete namáčať do hubovej šťavy. Nie je to coq au vin, no nie všetka sláva sa ukrýva v prácnosti.

2 komentáre:

  1. jeeežiš toto si často robievam:-) ešte že si mi to pripomenul...adnešná večera je vyriešená :-)

    OdpovedaťOdstrániť