18. 12. 2011

Špenát



Je možno trocha preceňovaný, za čo môže mýtus o tom, že v každom balení je železa aspoň na dve sady klincov. Následkom tejto dezinformácie sa dostal na jedálny lístok školských jedální, ktoré ho (nie všetky) upravovali a upravujú pomerne tragickým spôsobom. Dodnes si spomínam na špenátovú polievku podávanú ktovie prečo nasladko, a ktorá mi túto surovinu znechutila na mnoho rokov. Špenát je pritom chutný, či už ako hlavné jedlo, šalát alebo príloha. Je dôležitým zdrojom vitamínu A a populárnych antioxidantov. Ponúkam recept na klasiku, avšak neklasicky ochutenú. U rodinných príslušníkov mala úspech nevídaný, tak snáď bude chutiť aj vám. Na 3-4 porcie si pripravte takéto suroviny:

500g mrazeného sekaného špenátu
5 strúčikov cesnaku
1 najemno nakrájanú cibuľu
50ml šľahačkovej smotany (30% a viac)
1 lyžica masla
2-3 lyžice olivového oleja
1 vrchovatú lyžicu oregana
1 lyžičku tymiánu
1 lyžicu strúhaného parmezánu (nastrúhaného doma, nie balených pilín)
čerstvo mleté čierne korenie
soľ

Na väčšej panvici rozohrejte maslo s olivovým olejom a krátko v nej osmažte cibuľku a cesnak. Cibuľka pridá jedlu štruktúru a nebudete mať pocit, že sa kŕmite detskou výživou. Pridajte špenát a na miernom ohni ho úplne rozpustite, ak už rozpustený nie je. Medzi dlaňami rozotrite oregano a tymián a vmiešajte do špenátu. Prilejte smotanu a parmezán. Priveďte k varu a dochuťte soľou a čiernym mletým korením. To je všetko. Podávajte so zemiakmi na masle a volským okom alebo strateným vajíčkom (prípadne 2-3 malé prepeličie). Jednoduché a chutné. Najmä keď máte mäsa plné zuby. Človek by nepovedal ale aj to sa môže stať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára