Keďže som sa v minulom blogu pustil do Starej mamy®, že nevie uvariť
poriadnu kapustnicu, dávam na posúdenie svoj recept, ktorý nie je ničím
výnimočný (snáď okrem použitia tlakového hrnca) ale tá polievka je parádna a
"silná jak noha od kulečníku".
Tlakový hrniec zaručí, že ju môžete podávať o dve hodiny od začatia
výrobného procesu. Teda za predpokladu, že máte v špajzi údené koleno a
nakladanú kapustu. Ale verím, že všetci poriadni Slováci majú, hneď vedľa
valašky a demižónu slivovice. Kto nemá, zájde do obchodu a zamyslí sa nad
sebou.
1 menšie predné koleno
1 noha klobásy
800 g kyslej kapusty
4 menšie zemiaky
1 hrsť sušených húb (voliteľné)
1 lyžica bravčovej masti
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica mletej červenej papriky
6 guličiek čierneho korenia
2 guličky nového korenia
1 bobkový list
Soľ
Dajte si do rýchlovarnej kanvice zovrieť cca 1.5 litra vody
a koleno upravte tak, aby ste ho dostali do tlakového hrnca. Zalejte vriacou
vodou, uzavrite a varte pod tlakom presne hodinu. Kým sa koleno varí, očistite
si zemiaky, nakrájajte ich na menšie kocky a dajte variť. Z kapusty vytlačte
väčšinu šťavy, nepreplachujte a pokrájajte. Na menšej panvici si rozohrejte tuk
a osmažte na ňom cibuľu nakrájanú na plátky. Keď začne zlatnúť, pridajte na plátky
nakrájaný cesnak a po minúte aj mletú papriku. Krátko osmažte a odstavte z
plameňa. Vložte do misy a prilejte trochu vody, s ktorou opláchnete panvicu.
Rozmixujte na hladkú pastu. Uvarené zemiaky odstavte z plameňa.
Po hodine varenia pod tlakom, vypustite z hrnca paru, vyberte
koleno a oberte mäso. Sceďte vývar, opláchnite si tlakový hrniec a vlejte vývar
späť. Pridajte doň cibuľovú pastu, kapustu, klobásu, huby a koreniny v gáze.
Uzavrite a varte pod tlakom 20 minút. Vypustite paru, pokrájajte klobásu a
spolu s mäsom a zemiakmi (bez vody) vložte
do polievky. Vyberte koreniny, ochutnajte a prípadne dosoľte. Optimálne nechajte odstáť do druhého dňa a
podľa potreby pridajte vodu a prevarte. Podávajte s dobrým chlebom za spevu
"Na Kráľovej holi".
P.S. Koľko domácností, toľko kapustníc. Táto je poriadne
silná a poriadne kyslá.
P.P.S. Keďže vlastnú kapustnicu málokedy stihnem odfotiť, lebo mi ju ľudia trhajú z rúk, fotky sú z dvoch podnikov na Orave.
mňááááááám! :)
OdpovedaťOdstrániťMobile app development company in Gurgaon
OdpovedaťOdstrániťPunjabi song lyrics
OdpovedaťOdstrániťAnimal Feed Bags Manufacturer
OdpovedaťOdstrániťRice Bags Manufacturers
dry fruit Pouches supplier
we have provide the best ppc service in Gurgaon.
OdpovedaťOdstrániťppc company in gurgaon