5. 10. 2017

Hubová polievka z kuriatok


Mám veľmi rád huby. Podobne ako vzťah k horám a lesu, aj túto záľubu som zdedil po mame. Niežeby som bol náruživý hubár. Zbieram párkrát do roka a aj to len štyri - päť druhov, ktoré zaručene poznám. Rád ale huby pripravujem a chutia mi najmä v polievkach. Polievku z kuriatok som prvýkrát varil len pred pár týždňami a to len vďaka tomu, že v obchode mali tieto chutné hríbiky v akcii. Z toho vyplýva, že nemusíte byť hubár, aby ste si mohli dopriať túto, podľa môjho skromného názoru, luxusnú polievku, ktorú môžete smelo servírovať aj na slávnostnejšom obede.

200 g kuriatok
1 cibuľu
4 stredne veľké zemiaky
1 lyžica masla
1 dcl šľahačkovej smotany
1/2 lyžičky drvenej rasce
1/3 lyžičky sušeného tymiánu
1/2 lyžice octu
Soľ
Sójová omáčka

Zemiaky očistite, pokrájajte na menšie kocky a dajte bokom. Cibuľu nakrájajte nadrobno, kuriatka očistite od prípadných nečistôt a nasekajte na väčšie kusy. V hrnci rozohrejte maslo, osmažte na ňom cibuľu, keď začne zlatnúť pridajte huby, rascu a v rukách roztretý tymián. V rýchlovarnej kanvici si dajte zovrieť liter vody. Huby občas premiešajte a keď voda zovrie, pridajte zemiaky a zalejte vodou. Varte, kým sú zemiaky mäkké, cca 15 - 20 minút. Odoberte 2 až tri naberačky zemiakov s hubami a trochou tekutiny. Pridajte ocot, smotanu a umixujte dohladka. Vlejte zmes späť do polievky a dôkladne premiešajte. Pridajte  2 lyžice sójovej omáčky a dosoľte podľa chuti. Hotovo, môžete sa usadiť a spomínať na potulky prírodou, dobrú chuť a príjemnú náladu prajem.





P.S. Aj keď sa to nemusí zdať, chutí výborne aj studená.

P.P.S. Kuriatka, okrem toho, že výborne chutia, obsahujú nezanedbateľné množstvo antioxidantov a vitamínu D.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára