Mám veľmi rád huby. Podobne ako vzťah k horám a lesu, aj
túto záľubu som zdedil po mame. Niežeby som bol náruživý hubár. Zbieram párkrát
do roka a aj to len štyri - päť druhov, ktoré zaručene poznám. Rád ale huby
pripravujem a chutia mi najmä v polievkach. Polievku z kuriatok som prvýkrát
varil len pred pár týždňami a to len vďaka tomu, že v obchode mali tieto chutné
hríbiky v akcii. Z toho vyplýva, že nemusíte byť hubár, aby ste si mohli
dopriať túto, podľa môjho skromného názoru, luxusnú polievku, ktorú môžete
smelo servírovať aj na slávnostnejšom obede.
200 g kuriatok
1 cibuľu
4 stredne veľké zemiaky
1 lyžica masla
1 dcl šľahačkovej smotany
1/2 lyžičky drvenej rasce
1/3 lyžičky sušeného tymiánu
1/2 lyžice octu
Soľ
Sójová omáčka
Zemiaky očistite, pokrájajte na menšie kocky a dajte bokom. Cibuľu
nakrájajte nadrobno, kuriatka očistite od prípadných nečistôt a nasekajte na
väčšie kusy. V hrnci rozohrejte maslo, osmažte na ňom cibuľu, keď začne zlatnúť
pridajte huby, rascu a v rukách roztretý tymián. V rýchlovarnej kanvici si
dajte zovrieť liter vody. Huby občas premiešajte a keď voda zovrie, pridajte
zemiaky a zalejte vodou. Varte, kým sú zemiaky mäkké, cca 15 - 20 minút.
Odoberte 2 až tri naberačky zemiakov s hubami a trochou tekutiny. Pridajte
ocot, smotanu a umixujte dohladka. Vlejte zmes späť do polievky a dôkladne
premiešajte. Pridajte 2 lyžice sójovej
omáčky a dosoľte podľa chuti. Hotovo, môžete sa usadiť a spomínať na potulky prírodou, dobrú chuť a príjemnú náladu prajem.
P.S. Aj keď sa to nemusí zdať, chutí výborne aj studená.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára