29. 9. 2014

Muffin (z ovsenej múky)



 


Tí, ktorí čítali blog ešte v  dobách keď draci lietali, si možno spomenú, že muffin tu už raz bol. Je to tak, bol a nebol veru zlý. Tento nový  je však lepší, zdravší, dlhšie vydrží a vôbec, je výborný :) Recept som vymyslel spontánne, na základe surovín, ktoré boli doma. Nutné podotknúť, že jedna z nich je trocha nezvyčajná no vcelku dostupná. 



Ovsená múka. Má príjemnú chuť a oproti pšeničnej sa mi ľahšie trávi. Pridáte vajíčka, maslo, banány a cesto je hotové. Ad banány, čím tmavšie tým lepšie, ideálny je odtieň letanovského kopáča zemiakov za bezmesačnej noci. Čo sa týka plnky, použil som čučoriedky, no ak máte dobrú horkú čokoládu, nasekajte ju tam. K banánom bude pasovať viac. Tu je úplný zoznam surovín:


220 g ovsenej múky
2 zrelé banány
125 g masla

2 vajíčka

100 g hnedého cukru

1 lyžička prášku do pečiva

1 lyžička jedlej sódy 

1 lyžička škorice

1 lyžička vanilkového extraktu

Soľ

Horká čokoláda nasekaná na drobné kúsky (asi za hrsť)

 



V menšej miske roztlačte banány, pridajte cukor, škoricu, vanilkový extrakt a rozpustené maslo. Rozmixujte tyčovým mixérom. Do väčšej misy vsypte múku, pridajte prášok do pečiva, sódu, štipku soli a premiešajte. Priklepnite dve vajíčka a prilejte banánovú zmes. Umixujte hladké redšie cesto. Vložte do chladničky a nastavte sporák na 200 °C. Muffinovú formu vymastite maslom. Keď je sporák dostatočne rozohriaty, vyberte cesto z chladničky a vmiešajte doň nasekanú čokoládu. Rozdeľte cesto do formy, vychádza asi 1 kopcovitá lyžica na 1 muffin. Vložte do sporáka a nechajte piecť 20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na konzumovateľnú teplotu.




16. 9. 2014

Hovädzí guláš




Guláš je podľa Wikipédie výdatná, hustá polievka, ktorej podstatu tvorí dusené a varené hovädzie mäso. Ďalej sa z tohto prameňa dozvedáme, že slovo guláš je síce prevzaté z maďarčiny (gulyás), no základ maďarského slova s veľkou pravdepodobnosťou pochádza z východoslovenského slova guľa, ktoré vraj dodnes v Spiši a Above označuje čriedu dobytka. To len tak, keby ste chceli nejakého južného suseda rozčúliť do zdravej paprikovej farby.

Zaručene skvelých receptov na guláš je nespočetne veľa a je otázkou chuti a tradície, čo do neho pridáte. Moja varianta je dosť minimalistická, a vyniká v nej najmä chuť mäsa. Preto by malo byť kvalitné a dobre pripravené. Ak máte chuť na sýte a mocné jedlo, vyskúšajte. Budete potrebovať:

1 kg hovädzieho mäsa (krk, plece, stehno)
600 g cibule
2 – 3 lyžice bravčovej masti
1 lyžica pretlaku
2 lyžičky sladkej červenej papriky
Soľ

Čo sa týka pomeru mäsa, nechám to na vás. Varil som z rôznych kombinácií ale napríklad i z čistého stehna a vždy to išlo. Mäso očistite od šliach a blán a prebytočného tuku (malé množstvo neškodí, práve naopak). Pokrájajte ho na väčšie kúsky (3-4 centimetre) a odložte bokom. Cibuľu pokrájajte na malé kocky (0,5 – 1 cm). Zvyknem opiecť obe ingrediencie samostatne, mám tak lepšiu kontrolu nad stupňom opečenia.

Takže najprv na rozpálenom tuku osmažte cibuľu do zlatohneda, aby získala príjemnú karamelovú vôňu. V nijakom prípade neodchádzajte od panvice. Keď je cibuľa hotová, odstavte ju z ohňa a primiešajte najprv papriku a keď sa rozvonia, tak aj pretlak. Cibuľovú masu rozmixujte. Nemusíte tak cibuľu rozvárať a lepšie a vám bude odhadovať hustota šťavy. Pastu odložte bokom. Teraz príde na rad mäso. Cieľom je poriadne ho aspoň z jednej strany opiecť tak aby zhnedlo. Dochádza tu k Maillardovej reakcii, ktorej  výsledkom bude chutnejšie mäso (a dokonca ho budete vnímať ako šťavnatejšie). Aby sa dobre opieklo, rozpáľte na veľkej panvici asi 2 lyžice masti a rozložte na ňu polovicu mäsa. Nemiešajte, nechajte pripiecť 1-2 minúty a zopakujte s druhou polovicou. Mäso vyberte a do panvice vlejte asi 2 dcl vody a odvarte pripečené kúsočky. 

Prichádza konečná a najdlhšia fáza prípravy. Do väčšieho hrnca vložte mäso, cibuľovú pastu a vodu z panvice. Prikryte a varte na miernom ohni 1,5 – 2 hodiny. Občas premiešajte, osoľte podľa chuti a sem-tam dolejte trocha vody. Po cca 1,5 hodine by malo byť mäso dostatočne mäkké, po 2 a viac hodinách sa začnú oddeľovať vlákna, ktoré dodatočne zahustia šťavu. Odporúčam podávať s čerstvým domácim chlebom a jemnými plátkami cibule.