6. 1. 2013

Zimný festival jedla


Zhodou náhod som včera v slovenskom mediálnom éteri zachytil informáciu, že sa chystá akýsi festival, ktorý „prebieha priamo vo vybratých TOP reštauráciách z gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Návštevníkom ponúkne zážitok a blažený pocit z lahodného jedla, atmosféry reštaurácie a profesionality celého personálu.“ Malo by sa jednať o ponuku jedál vo vybraných reštauráciách za zvýhodnené ceny.

A to ja rád. Takže som vyťukal adresu spomínanú v upútavke a valil oči, že o čo teda go. Odhliadnuc od skutočne chatrného vizuálu stránky (ktorá graficky pripomína český Grand restaurant festival, avšak v leveli umelecká škôlka), som sa dozvedel nasledovné.

Festival bude prebiehať od 15.1. do 15.2. v tridsiatich troch reštauráciách zo všetkých krajov našej vlasti s výnimkou žilinského. Na uvedenej stránke si tak môžete vybrať reštauráciu, ktorú by ste chceli navštíviť a vybrať si z jej ponuky. Tu nastáva mierna komplikácia (teda aspoň pre mňa), pretože ponuka (schválne nepíšem menu) pozostáva z troch jedál. Prvé je z kategórie Chute regiónov, druhé Špecialita šéfkuchára a tretie z kategórie Jedlo našich materí. Nejedná sa teda o klasické trojchodové menu ale o tri samostatné jedlá a ak by som ich mal zjesť všetky tri za sebou, bola by to skutočne veľká žranica. Posúďte sami, ako príklad som zvolil modrianske ELESKO:

„Konfitované kačacie stehno /varené v kačacej masti/ s dusenou kapustou, lokšami a žemľovou knedľou“

„Pečené danielie stehno so slivkovou omáčkou, pečenou slivkou so škoricou a zemiakovou knedľou“

„Ochutnávkový tanier /jaternička, zverinová paštéta, nakladaný hermelín, terina z Foie Gras, tlačenka/“

V ponuke sa uvádza, že si objednávate degustáciu a to podľa počtu chodov buď za 10 €, 20 € alebo 24 € (v prípade bratislavského kraja) alebo 8 €, 18€ a 24 € (v ostatných krajoch). Jedlá sú doplnené minerálkou (v základnej ponuke) a pohárom piva či vína (pri dvoch a troch chodoch). Každá degustácia platí len pre jednu osobu. Ak sa teda jedná o degustačné porcie, zdá sa mi cena v porovnaní napríklad s Gurmán festom mierne presolená. Degustačná porcia demikátu (Brasserie Anjou, Hotel Sheraton) za 10 € je dosť úlet. Ak by sa jednalo o plnohodnotné porcie, cena je ok, ale kto by si dal tri chody za sebou?

Aby bolo jasné, vítam každú akciu takéhoto druhu a rozhodne nechcem kritizovať zúčastnené reštaurácie (zrejme za to nemôžu). Kategórie jednotlivých chodov sú však dosť nešťastne vybraté a prvá a tretia sa budú chtiac – nechtiac čiastočne prekrývať. Nehovoriac o tom, že napríklad u FOU ZOO sa do kategórie Jedlo našich materí dostala „Selekcia dvoch predjedál – 2 ks tradičných japonských pirôžkov gyoza plnených netradičnou kombináciou hovädzej sviečkovice a foie gras, 3 ks dochrumkava opečených tigrích kreviet s omáčkou wasabi“, čo už je masívny hárdkór. Bolo by teda snáď vhodné trocha popremýšľať o tom, čo chceme ľuďom ponúknuť a aký cieľ tým sledujeme. Čo vy na to?

P.S. Snažil som sa dopátrať, kto má na starosti marketing a zistil som, že je to firma s ručením obmedzeným Advantage. Tu je jej webová stránka. Príjemné čítanie prajem :)

6 komentárov:

  1. Uplne suhlasim ..taktiez mi pridu prestrelene ceny aj kombinacie jednotlivych jedal v menu :(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež som si pozerala ponuku, no nič nevybrala... Tak ale to je "môj" problém, keďže nejem mäso ;-) Za degustačné porcie sa aj mne zdá cena premrštená. No verím, že sa nájdu ľudia, ktorým to vyhovovať bude :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Plne súhlasím, som mäsožravec ale veľmi by som uvítal kvalitnú vegetariánsku ponuku, nikoho nebaví napchávať sa mäsom 24/7

      Odstrániť
  3. Vo FouZoo maju asi staru mater Japonku, no co..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hoci ide o "najlepšie reštaurácie v Bratislave", ceny sú naozaj príliš vysoké. Veď si len zoberme, že taká Hradná hviezda, jedna z mojich najobľúbenejších reštaurácií, ktorá je naozaj kvalitná, ponúka pravidelne zvýhodnené menu za 9 - 10 eur, pričom ide o plnohodnotnú porciu a podobné akcie robia aj ďalšie známe podniky...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. vidim, ze kritizovat vies a to dokonca este predtym, ako si to navstivil... tak napr. demikat v sheratone bol najuzasnejsi, co som kedy jedol. NIE, neboli nikde degustacne porcie, ale klasicke (FouZoo malo dokonca 5 ci 6 chodov, co bolo dost aj na mna). Uz vidim, ako ide niekto len na polievku za 10€... ale to uz nenapises, ze sa za 24€ vo FouZoo nie najes, ale prejes...
    a sorry, ale porovnavat Hradnu hviezdu s touto kategoriou restik..... Nuz, kazdy nech si papa to svoje a nekritizuje akcie, ktore su podla neho drahe/aleboneviemake....
    Je to uzasna akcia, ktorej fandim a tesim sa na nu aj tento rok.

    OdpovedaťOdstrániť