7. 3. 2011

Niečo zeleninové



Napriek tomu, že som nekompromisný mäsožravec, zeleninu mám v obľube v minimálne v takej istej miere. Blíži sa jar (ráno boli príjemné -3 stupne Celsia) a čoraz viac mi chýba niečo svieže, nedá sa žiť len zo slaniny. S nutkaním som sa vysporiadal nasledovným receptom, na ktorý budete potrebovať:

- 1 červenú hrubostennú papriku

- 1 cuketku

- 1 cibuľu

- 2 strúčiky cesnaku

- drvené rajčiny (cca 300 ml)

- chilli papričku

- oregano

- tymián

- soľ, cukor, čierne korenie

- 1 jarnú cibuľku

Na panvici s olivovým olejom krátko osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, nemala by sa sfarbiť. Pridajte na kocky (1x1cm) nakrájanú papriku, cuketku (netreba ju šúpať ak tečie voda) a taktiež krátko osmažte. Nasleduje nadrobno nasekaný cesnak a chilli paprička zbavená semien a žiliek (tento krok je optional, podľa toho, ako pikantnú nátierku chcete). Po minúte pridajte drvené rajčiny, soľ, lyžičku cukru (ak máte, radšej hnedý, má plnšiu, jemne karamelovú chuť), čierne korenie, oregano, tymián. Prikryte a nechajte pomaly 20 minút dusiť. Zelenina zmäkne ale nerozpadne sa, takže ju dorazte tyčovým alebo akýmkoľvek iným mixérom v dosahu. Ak máte tyčový, nezabudnite zmes preliať do hlbokej misy, inak máte v kuchyni zaistený nový jarný dekór s rustikálnym zeleninovým vzorom. Takže rozmixujte najemno, dajte vychladnúť a po vychladnutí vmiešajte najemno nasekanú jarnú cibuľku.

Podávajte na hrianke, opečenej bagete a pod. Vrelo odporúčam doplniť bielym jogurtom, kyslou smotanou a niečím čestvým zeleným (šalát, pažítka, žerucha...) Na záver ešte kvapku olivového oleja, a čerstvo zomletého čierneho korenia.

P.S.

Schválne som neudával množstvá byliniek a korenín, každý si to vyladí sám :)





1 komentár:

  1. Ahoj, oslovili jsme Tě, protože jsi slovensky píšící bloger.


    když jsme před pár dny přešli z jiné služby na blogspot.com, jediné co tu chybělo byla komunita blogerů a tak se zrodil nápad zkusit si jí vytvořit.

    A proto tu je "Clausa Societatis" (z lat. "uzavřená skupina").

    Náš záměr je sdružovat české a slovenské blogery z blogspotu. Aby člověk lépe nalezl zajímavé blogy pro čtení a naopak pro svůj blog nalézt čtenáře.

    Jenže k tomu potřebujeme další blogery. Proto Tě zveme na http://clausa-societatis.blogspot.com , který by měl sloužit právě tomuto účelu.

    Určitě by jsme se časem chtěly pokusit o nějaké zábavné projekty.


    Pokud se tedy budeš chtít k nám přidat, přihlaš se na blog popsaný výše (komentářem nebo jako čtenář).

    Za Clausa-Societatis Aiquen a Veverka Bí

    OdpovedaťOdstrániť