8. 3. 2011

Chlebík á la salaš




Idiotský názov, ja viem ale napovedá, čo sa na ňom (na chlebe) nachádza. Takmer všetky prísady totiž pochádzajú zo salaša. Nie je to ľahké jedlo, nie je diétne no napriek tomu je zdravé, teda ak ho jete s mierou. Príprava je jednoduchá a hodí sa napríklad v situácii, keď prídete vyhladovaný z práce a nemáte čas a náladu variť niečo seriózne. Výsledok však priamo úmerne závisí na kvalite použitých surovín, na ktorých sa neoplatí šetriť:

- 10 dkg bryndze (minimálne s podielom ovčieho mlieka)

- kúsok oštiepku (možno 5 dkg) alebo kvalitného údeného syra

- kúsok kvalitnej slaniny

- acidko

- čierne korenie

- pažítka, žerucha atď.

- 1 cherry rajčinka

Nakrájajte (prípadne nastrúhajte) oštiepok na malé kúsky a to isté urobte so slaninou. Vložte obe suroviny do misky, pridajte bryndzu a zamiešajte vidličkou. Acidkom dolaďte konzistenciu na požadovanú hustotu. Pripravte si hrianky z obyčajného chleba, potrite kúskom cesnaku a naložte na ne bačovskú zmes z misky. Na záver ozdobte pažítkou, rajčinkou a čerstvo mletým (nie prašivým zo sáčku) korením.

Ešte raz zdôrazňujem pôvod surovín, nakoľko drvivá väčšina tradičných slovenských produktov na trhu má kvalitu na zaplakanie. Nakupovanie plnohodnotných potravín sa stalo detektívnou prácou, ktorej treba venovať čas no v konečnom dôsledku sa vyplatí. Preto ak máte možnosť, kupujte od malých fariem, odskúšaných producentov a hlavne čítajte, čo kupujete, pretože to budete jesť vy a/alebo ľudia, na ktorých vám záleží. Ale to už je iná téma :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára