13. 2. 2009

Thajská kokosová

V Lidli bol týždeň ázijskej kuchyne, následkom čoho sa u mňa vyskytlo kokosové mlieko, bambusové výhonky, kari pasta a ďalšie exotické suroviny. Pôvodne som chcel robiť jarné závitky, mám ešte z minula asi pol hektára ryžového papiera ale pod vplyvom dvoch receptov u Florentyny a Epikurejcov som sa rozhodol pre pomerne jednoduchú ale chutnú a výdatnú polievočku.

Vopred sa ospravedlňujem za absenciu fotodokumentácie. Osoba môjmu srdcu najbližšia mi síce prisľúbila technickú aj personálnu účasť (fotí podstatne lepšie ako ja) ale bol som tak kurevsky hladný, že na nejaké obrazové orgie neostal čas.

Použil som:

- kuracie prsia
- 8 dcl kuracieho bujónu (ak máte homemade, vaše plus)
- 400 ml konzerva kokosového mlieka
- kúsek masla, trošku oleja
- cesnak, tri strúčiky
- 2 chilli papričky
- drvený koriander
- pór
- čerstvý zázvor (1 palec)
- 400 ml konzerva rajčín
- ustricová omáčka (rybia nebola)
- citrónová tráva
- 1 limeta, 1 citrón
- 100 g ryžových rezancov
- bambusové výhonky

V jednom hrnci som si uvaril bujón, do ktorého som pridal kokosové mlieko a krátko to celé povaril aj s citrónovou trávou (cca 3-5 min.) V druhom som rozpustil maslo s trochou oleja, aby sa neprepaľovalo. Kuracie prsia nakrájané na malé pásiky som osmažil a následne vložil nasekaný cesnak, chilli, nastrúhaný zázvor a asi za lyžičku drveného koriandru. Po pár minútach nasledovali nakrájané rajčiny z konzervy a bambusové výhonky. Kratúčko som povaril, pridal šťavu z citróna, limety a nastrúhanú kôru a prilial vývar s kokosovým mliekom. Keď polievka zovrela, pridal som vopred namočené ryžové rezance a varil max. 2 minúty.

Celkové ohlasy boli dobré, aj keď slečne sa zdala byť málo kokosová, čo je vlastne aj pravda. Trošku som chuť kokosového mlieka prerazil limetou a zázvorom. Nabudúce zrejme vynechám aj rajčiny, myslím, že to celkovému výsledku mierne prospeje. Taktiež by to chcelo čerstvú koriandrovú vňať, ktorej úžanú vôňu a chuť nemožno nahradiť ničím. Čerstvý pórik je síce fasa a aj do polievky pasuje ale nie je to holt ono.

1 komentár:

  1. Zo vsetkych receptov na thajsku kokosovu polievku sa mi najviac pozdava ten tvoj :) A davka humoru sa tiez rata :) Ale chcem sa spytat, kari tam nahodou nedavas?

    Michaela

    OdpovedaťOdstrániť