Tento spektakulárny blog som začal písať pred desiatimi
rokmi. Práve vošli do platnosti eurá, v Štátoch začal úradovať prvý
afroamerický prezident a u nás zasa známy ostrostrelec a legendárny premožiteľ
Muftyho, starý ujo (tentokrát premoživší Ivetu R.). Inšpirovaný dianím vo svete a najmä Martinom
Kucielom aka pánom Cuketkom, rozhodol som sa prispieť svojou troškou do mlyna
foodblogerskej scény, ktorá na Slovensku takmer neexistovala. Odvtedy pretieklo
v rieke Nitre veľa ťažkých kovov a nastal čas urobiť stručné zhrnutie uplynulej
dekády.
Do kuchyne som sa dostal cca vo svojich dvadsiatich rokoch
pri prvých pokusoch upiecť požívateľnú pizzu. Odvtedy sa moje znalosti a
zručnosti mierne zlepšili a varenie sa mi stalo koníčkom a určitým druhom
oddychu. Prečítal som množstvo časopisov a kníh, spoznal zástup zaujímavých ľudí, za všetkých spomeniem Viktora Klima,
ktorý ma svojho času prichýlil na svojej výbornej stránke. Navštívil som mnoho
reštaurácií, festivalov, stretnutí. Keďže som od výroby introvert, gastronómia
mi do určitej miery pomohla v komunikácii so svetom. V širších súvislostiach zmenila moje
nazeranie naň.
Varenie samotné ma naučilo lepšie plánovať, zadeliť si čas,
myslieť dopredu ale aj improvizovať a dbať na pôvod a kvalitu potravín. Je to
zvláštna disciplína ľudskej činnosti, ku ktorej ak si nájdete vzťah, už vás
pravdepodobne nikdy úplne neopustí a bude ovplyvňovať vaše rozhodovanie v
mnohých oblastiach. Môže vás naučiť celkom slušne hospodáriť aj neuroticky pokrikovať
na ľudí, ktorí sa vám ponevierajú po kuchyni. Multitasking sa pre vás stane
úplnou samozrejmosťou a na jedincov, ktorí nedokážu pripravovať aspoň dve jedlá
naraz sa začnete pozerať so zhovievavým úsmevom.
Aj napriek obľube ázijskej kuchyne som sa postupne dostal k
vareniu tých najobyčajnejších jedál postavených hlavne na lokálnych surovinách.
Keďže ma to nikdy neťahalo k vysokej gastronómii, je to zrejme logický vývoj.
Jednoducho sa snažím uvariť pomerne jednoduché jedlo čo najkvalitnejšie. To isté sa týka aj reštaurácií. Napriek
veľkému posunu k lepšiemu, mi stále chýbajú najmä obyčajné "hospody"
s pár jedlami uvarenými na slušnej úrovni, servírovanými v príjemnom prostredí.
To je však na dlhšiu debatu.
Gastronomická/foodblogerská scéna za posledné desaťročie
zaznamenala rozmach epických rozmerov so všetkými pozitívami i negatívami,
ktoré to prináša. Vzniklo množstvo kvalitných blogov i stránok s pútavými
článkami, prepracovanými receptami i fotografiami. Vyrástli tu zaujímavé podniky, mnohé suroviny sú dostupnejšie,
povedomie o kvalite a pôvode potravín vzrástlo. Na druhej strane, kto ešte
nedal recept na Jánošíkov mešec aspoň v
lokálnej tv, nech sa prihlási u súdruha Žinčicu. Tento hype má celosvetové
rozmery, u nás iba nadobúda lokálne bizarné formy.
A tak sa dostávam k podstate tohto nezáživného textu.
Skromným cieľom blogu bolo podnietiť záujem ľudí o jedlo a veci s ním
súvisiace. Priniesť informácie, ktoré boli v danej dobe ojedinelé. Občas
pobaviť, nementorovať, nebrať sa príliš vážne. Snáď sa to aspoň čiastočne
podarilo. Vzhľadom na to, že v súčasnosti je množstvo zdrojov, ktoré dosahujú
skutočne profesionálnu úroveň, nebudem ďalej nosiť svoje halúzky do parádneho lesa.
Posledný príspevok som sem dal v apríli minulého roka, nikoho teda asi
neprekvapí, že som sa rozhodol to zabaliť. Minimálne v rámci blogu o varení,
pravdepodobne vás začnem otravovať s niečím iným, ale tým sa určite včas
pochválim.
Aký nesmelý nadpis posledného blogu, každopádne ďakujem za dobré čítanie počas tých desiatich rokov. Prajem Ti všetko dobré
OdpovedaťOdstrániťVeľa šťastia v ďalších aktivitách a ďakujem za tvoje originálne príspevky.
OdpovedaťOdstrániť