2. 11. 2017

Kapustnica




Keďže som sa v minulom blogu pustil do Starej mamy®, že nevie uvariť poriadnu kapustnicu, dávam na posúdenie svoj recept, ktorý nie je ničím výnimočný (snáď okrem použitia tlakového hrnca) ale tá polievka je parádna a "silná jak noha od kulečníku".  Tlakový hrniec zaručí, že ju môžete podávať o dve hodiny od začatia výrobného procesu. Teda za predpokladu, že máte v špajzi údené koleno a nakladanú kapustu. Ale verím, že všetci poriadni Slováci majú, hneď vedľa valašky a demižónu slivovice. Kto nemá, zájde do obchodu a zamyslí sa nad sebou.

1 menšie predné koleno
1 noha klobásy
800 g kyslej kapusty
4 menšie zemiaky
1 hrsť sušených húb (voliteľné)
1 lyžica bravčovej masti
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica mletej červenej papriky
6 guličiek čierneho korenia
2 guličky nového korenia
1 bobkový list
Soľ

Dajte si do rýchlovarnej kanvice zovrieť cca 1.5 litra vody a koleno upravte tak, aby ste ho dostali do tlakového hrnca. Zalejte vriacou vodou, uzavrite a varte pod tlakom presne hodinu. Kým sa koleno varí, očistite si zemiaky, nakrájajte ich na menšie kocky a dajte variť. Z kapusty vytlačte väčšinu šťavy, nepreplachujte a pokrájajte. Na menšej panvici si rozohrejte tuk a osmažte na ňom cibuľu nakrájanú na plátky. Keď začne zlatnúť, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a po minúte aj mletú papriku. Krátko osmažte a odstavte z plameňa. Vložte do misy a prilejte trochu vody, s ktorou opláchnete panvicu. Rozmixujte na hladkú pastu. Uvarené zemiaky odstavte z plameňa.

Po hodine varenia pod tlakom, vypustite z hrnca paru, vyberte koleno a oberte mäso. Sceďte vývar, opláchnite si tlakový hrniec a vlejte vývar späť. Pridajte doň cibuľovú pastu, kapustu, klobásu, huby a koreniny v gáze. Uzavrite a varte pod tlakom 20 minút. Vypustite paru, pokrájajte klobásu a spolu s mäsom a zemiakmi  (bez vody) vložte do polievky. Vyberte koreniny, ochutnajte a prípadne dosoľte.  Optimálne nechajte odstáť do druhého dňa a podľa potreby pridajte vodu a prevarte. Podávajte s dobrým chlebom za spevu "Na Kráľovej holi".


P.S. Koľko domácností, toľko kapustníc. Táto je poriadne silná a poriadne kyslá. 

P.P.S. Keďže vlastnú kapustnicu málokedy stihnem odfotiť, lebo mi ju ľudia trhajú z rúk, fotky sú z dvoch podnikov na Orave. 

1 komentár: