28. 4. 2016

Úhor

Nedávno som na sociálnej sieti zachytil info, že v jednom nitrianskom mäsiarstve ponúkajú čerstvé ryby na objednávku. Šupináče máme radi, tak som sa vydal na prieskum, prelistoval ponuku podebatoval s obsluhou a objednal morského úhora (veľkosť 1 – 3 kg) . Jedli sme ho v reštike v Českom Krumlove a dosť nám chutil, napriek celkovo tragickému zážitku z obsluhy.  Okrem toho som z neznámeho dôvodu nadobudol presvedčenie, že vyfiletovať úhora bude úplná idyla (Danielov myšlienkový pochod: Šak je to taký šulec, sťáhnem kožu, narežem filety a fertig, úhor v mrazáku).

O pár dní  mi prišla SMS, že ma morský tvor čaká v obchode na ľade. Vybral som sa teda poň a valil oči (navonok som sa ale tváril ako kapitán Ahab, t.j., že podobné kúsky chytám každý piatok po práci na Hangócke). Dostal som vyše trojkilového macka, zaplatil cca 45 € a s mierne pochmúrnymi myšlienkami odkráčal domov.  Ryba bola čerstvá, pekná a obrovská, slovom úhor ako noha. 



Bojoval som s ním vyše dve hodiny a popritom pospomínal rozsiahly panteón bohov a bohatý repertoár nadávok námorníckeho razenia. Výsledkom boli filety rôznych tvarov a veľkostí, niečo ako keby úhora rozsekala lodná skrutka. Nuž čo, nie je každý deň nedeľa a príliš mnoho sebavedomia škodí osobnostnému rozvoju.

Keď boli kúsky v mrazničke, od radosti som sa rozhodol uvariť si pikantnú polievku. A tu už som sa cítil mocný. Hlavu a chrbticu so zvyškami mäsa som naládoval do hrnca, zalial cca 1,5 litrom vody a mierne osolil a dal variť. Od zovretia vody som vývar varil asi 45 minút, určite nie dlhšie. Počas varenia som si prichystal ochucovaciu zmes a popritom zberal z vývaru penu a nečistoty. Pastu som vyrobil z nasledovného:

1 červená cibuľa
5 cm kúsok póru
5 cm kúsok zázvoru
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice rybej omáčky
5 ančovičiek
3 – 4 lyžice rajčinového pretlaku
½ lyžice tamarindu
1 lyžička miso pasty
1 – 2 lyžice cukru
½ lyžičky sečuánskeho korenia
1 chili papričku

Všetky uvedené suroviny umixujte s pomocou trošky vody dohladka a odložte bokom. Z vývaru vyberte rybu, nechajte trochu vychladnúť a oberte mäso. Vývar preceďte a zmiešajte s  pastou. Dôkladne premiešajte a vložte kúsky mäsa späť. Na podávanie si pripravte ešte zopár drobností:

1 jarnú cibuľku, nakrájanú na kolieska
5 cm kúsok póru, nakrájaný na tenké rezance
1 červenú papriku, nakrájanú na tenké plátky
1 balenie ryžových rezancov, uvarených podľa návodu

Zeleninu aj rezance vložte do horúcej polievky a môžete podávať.



P.S. Aj keď bolo porciovanie živočícha spojené so značnými úskaliami, ryba je to veľmi chutná a určite sem ešte prispeje nejakým receptom. A ja sa ešte určite ocitnem v predajni na Mostnej, aby som vyskúšal nejakého plutvovca alebo chápadlovca. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára