29. 5. 2012

Sendvič




V minulom príspevku som sa zastrájal, že nechám doma vyzrieť hovädziu roštenku a ukážem šeckým, že jaké ja vím robiť stejky. Zámer sa podaril čiastočne, pretože v jedenásty deň (plán bol dva týždne) zretia som situáciu psychicky neuniesol a tretinu polkilového kusu mäsa obetoval na prípravu sendviča. Čo sa týka samotného zretia, po porade s mäsiarom som roštenku natrel olejom, vzduchotesne zabalil to potravinárskej fólie a uložil do dolného oddelenia v chladničke. Každý tretí deň som mäso skontroloval, osušil papierovou utierkou, natrel nanovo olejom a prebalil. Ani v jedenásty deň sa neobjavil nijaký podozrivý zápach, či iné znehodnotenie, tak som sa radostne pustil do príprav. Ak sa chcete aj vy radostne pustiť do príprav, vedzte, že budete potrebovať takéto suroviny:

150 g vyzretej roštenky
1 bagetu z chlebového cesta
1 lyžicu plnotučnej horčice
1 lyžicu dijonskej horčice
1 lyžičku medu
3 lyžice kyslej smotany
1 lyžičku chrenu
½ červenej cibule
1 lyžicu balzamového octu
1 kyslú uhorku
žerucha

V malej miske zmiešajte oba druhy horčice s medom, v druhej malej miske zmiešajte smotanu s chrenom a do tretej si natenúčko nakrájajte cibuľu a pridajte balzamový ocot. Nasleduje samotné opečenie mäsa. Poriadne ho osušte, masívne okoreňte čiernym korením a osoľte. V malej panvici rozpáľte slnečnicový olej (nízku vrstvu) a prudko opečte mäso z oboch strán. Potom máte dve možnosti, buď ho budete ďalej opekať na panvici alebo ho necháte dôjsť v predhriatom sporáku. Cieľom je, aby stred mäsa dosiahol teplotu cca 49-50 stupňov Celsia (médium). Pri opekaní na panvici mi to trvalo asi 6 minút. Keď je mäso hotové, nechajte ho päť minút odstáť, buď zabalené v alobale alebo prikryté napríklad pokrievkou. 




Kým odpočíva, rozkrojte bagetu pozdĺžne a obe polovice potrite zmesou horčice a medu. Nakrájajte steak priečne cez vlákno na čo najtenšie plátky (akýsi mini roastbeef) a uložte na bagetu. Obložte plátkami cibule a uhorky, doplňte chrenovou smotanou a posypte žeruchou. Už len zahryznúť.

Ochutenie a obloha je samozrejme každého osobnou záležitosťou a pokojne na sendvič nasypte napríklad čedar, papričky jalapeño a koriandrovú vňať. Aj keď to nie je haute cuisine, dobre poskladaný sendvič je malé umelecké dielo a v pravý okamih poteší viac ako večera v najlepšej reštaurácii na svete.

P.S. Môžem konštatovať, že zretie mäsu výrazne pomohlo a oproti predošlému pokusu so steakom bolo o poznanie krehkejšie.

P.P.S. Sendviče sú veľmi vďačná téma a budem rád, keď prezradíte, aká kombinácia obloženia vyvoláva Pavlovov reflex u vás.

3 komentáre:

  1. najdokonalejsi sendvic na svete!!! thumbs up!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dík za uznanie ale určite sa nájdu lepšie kúsky. Taký dobrý tuniakový, hmm :D

      Odstrániť