26. 4. 2012

Acidko Jogurt




je novým výrobkom firmy Rajo, a.s., ktorej stopercentným vlastníkom je od roku 2003 nemecká spoločnosť Meggle AG. Včera mi pri nákupe padol do oka a aj keď nie som fanúšikom ochutených jogurtov, kúpil som ho (a jeden tatovi). Mám totiž rád Acidko a považujem ho za jeden z najlepších kyslomliečnych výrobkov, aké uzreli svetlo sveta. Napriek svojim zvyklostiam a aj vďaka podvedomej obľube spomínaného nápoja (a jeho kvality) som si neprečítal zloženie. To som urobil až doma a, milý čitateľ, nestačil som sa diviť. Teda, aby som nebol príliš dramatický, nemám o potravinárskom priemysle nijaké ilúzie a je v prvom rade na mne aby som sa nenechal oblbnúť a staral sa o to, čo jem ja a moji blízki, ktorí sa mnou nechajú terorizovať. Moje sklamanie vyplynulo z už spomínanej súvislosti a podvedomej asociácie s niečím zdraviu prospešným. Dosť však bolo kvílenia, prejdeme k faktom. 


Z mojej veľmi zle zaostrenej fotky sa dá s námahou vyčítať, že 100 g tohto lahodného pokrmu obsahuje 14.7 g cukrov, z čoho vyplýva že 135g balenie ich obsahuje 19.85 gramu. Inými slovami, v maličkom kelímku sa ukrývajú 4 poctivé lyžičky cukrov, nehovoriac o tom, že v ochucujúcej zložke je obsiahnutý glukózo-fruktózový sirup, o ktorého blahodarných účinkoch na ľudské telo existuje nejedna štúdia. V Štátoch je diskusia o tomto sladidle najmä zásluhou Michaela Pollana veľmi živá a je hrôzostrašne fascinujúce sledovať, čo všetko sa dá implantovať do priemyselne spracovaných potravín. Viem, že môj rozbor je silno laický a preto, ak viete tento článoček korigovať, či doplniť, len to uvítam. Čo sa týka chuti, žiadna sláva. Môžem vám smelo odporučiť nákup (alebo výrobu) nesladeného bieleho jogurtu a dochutiť si ho podľa seba ako to obvykle robím sám. 

A prečo to sem vlastne píšem? Pretože si viem živo predstaviť reklamnú kampaň, ktorá bude Acidko Jogurt sprevádzať (možno už sprevádza, nemám magickú skrinku, tak neviem): Usmiata mamička dáva detvákom zdravú desiatu a pritom so žmurknutím dodáva, že AJ upraví mikroflóru v ich tráviacich traktoch (veď viete aké deti sú, pojedia kdejaké chujoviny) a dá ich do pohody. Prípadne nejaký žoviálny madafaka so skejtom (ospravedlňujem sa komunite) prehlási, že aj keď burger je klasika, jeho girl mu minule priniesla AJ a musí uznať, že sa silno dá

Chlapci a dievčatá z marketingu jednoducho vedia ako na nás a ak im máme byť dôstojnými súpermi, informácie by mali byť naším svätým grálom. Často je však našim grálom cena a lákavý obal, preto ak bude Rajo a.s. sláviť s novým produktom úspech, je to len a len naša zásluha. Mimochodom, viete, z čoho je odvodený názov firmy Rajo? Racionálny jogurt = zdravá potravina. Vesmír je plný irónie :)

13 komentárov:

  1. Dnes som si kúpila Acidko a na vrchnáčiku je reklama na Acidko jogurt jahoda. Jasné, že ma to zlákalo a povedala som si, že keď ho uvidím v predaji, kúpim si - vyskúšam. No po tomto dôkladnom komentári - rozbore nie, ďakujem :) Daniel, pekný deň prajem :-B

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Takýto komentár pohladí dušu, ego :) a dáva mojim písačkám zmysel. Rád som poskytol info, ďakujem za reakciu a prajem krásny deň :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Daniel, och veru, pravdu más...este, ze ked som na slovensku tak si dávam SABI...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No ja osobne acidko nelúbim, ale všetci moji traja ho milujú, náš Kubko nabitý reklamami ma zatiel ešte nepožiadal o túto novinku , ale myslím , že ostaneme pri obyšajnom acidku...aj ked ako vravíš, naj naj je biely jogurt :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. milujem vanilkové acidko, ale jogurt si veru nekúpim, ďakujem Daniel :) a páčilo sa mi to s tým terorizovaním blízkych, robím to isté keď moja mama nakupuje a hádže do košíkov nie to, čo je chutné, ale to, čo je lacné, potom jej začnem čítať zloženie a ona len prekrúca očami a aby ma utíšila, vráti väčšinu do regálov :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Už hodnú chvílu si pestujeme doma vlastný kefír. Dá sa spraviť hustejší ako jogurt, aj riedky ako acidko. Dávame ho aj do šalátových zálievok aj pečenia. Dostáva ho aj malý (má 10 mesiacov), žiadne pokračovacie mlieka a iné uchylnosti netreba. Väčšinou si pýta duplu. Pojedá ho s ovsenými vločkami.

    Tie kefírové zrná sa kotia ako besné, takže ak by si chcel, možem ti časť darovať. Je to trochu tamagochi, každý deň ho treba zliať a zaliať novým mliekom, ale pri troche cviku sa s ním dá vyhrať aj ho zabrzdiť v chladničke. Inak žiadna práca ani špeciálne stroje, sedí si celý čas na kuchynskej linke prikrytý handričkou a maká na žraní laktózy. Dochutenie - ako píšeš, ten lekvár si doňho viem capnúť aj sám, netreba asistenciu potravinárskeho konglomerátu...
    Kľudne sa ozvi.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Cau Vlado, konecne niekto ma podobny nazor ako ja , super clanok, mozem si ho pozicat na moj blog? samozrejme dam tam zdroj a odkaz na tvoj blog, hm? :) Dakujem.
    http://timeainmotion.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Timea, som Dano, nie Vlado. Články nepožičiavam, odkaz samozrejme dať môžeš, poteším sa. Pekný deň. Dano

      Odstrániť
  8. No ešteže mám intoleranciu na mlieko a mliečnym výrobkom sa vyhýbam. Z času na čas zhreším bielym acidkom s varenými zemiakmi cibuľkou a slaninkou : ) i keď mám potom o problémy a svetový mier postarané : )

    OdpovedaťOdstrániť
  9. vyborny koment, vborne zhrnutie a bohuzial o tom marketingu pravda...ja sa pridam velmi strucne :) http://www.facebook.com/pages/Kalma-na-Slovensku/364457620242643?ref=tn_tnmn
    Onedlho bude k dostaniu aj ovsenna alternativa so steviou, takze cukor dovi :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ked si ho sm dochucujes tak čo pridávaš? Vobec s tebou nesuhlasím. A kampaň na Acidko jogurt je uplne prirodzená a nie násilná. Mohol si s už za tie roky čo na trhu Acidko existuje a ja som si všimol že ich kapan a aj súčasná nie su nasilne. Podľa mna si to prehnal a neviem či si ochutnal biely Acidko jogurt. Je super.

      Odstrániť
  10. Takýchto informácií nie je nikdy dosť, osvetu treba šíriť stále!

    Je bežným trikom priemyselných výrobcov potravín (to nie je nadávka...) prezentovať nízkotučné jogurty (napríklad) a zamlčať premrštený obsah cukru. A potom sa najmä ženy čudujú, že prečo nechudnú, prečo majú bruško a prečo zase vaginálnu mykózu.

    Ak vás zaujíma, ako im uniknúť a ako si uchrániť svoju postavu aj zdravie, čítajte môj blog:
    http://dobreazdravo.sk/co-je-glykemicky-index-a-ako-nam-moze-pomoct/

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ja také nemôžem veľa, lebo sa z toho pravidelne poserem. Teda, moje telo ma chráni automaticky. Vďaka bohu zaň. :)

    Inak, pekný blog ;)

    OdpovedaťOdstrániť