22. 1. 2010

Mäsová zmes na hrianky

Opäť zima, takže si dáme jedno nenáročné výdatné jedlo, vhodné napr. na večeru, keď sa všetci uzimení vrátime do tepla a po náročnom dni hľadáme niečo silné na papanie. Takýchto receptov je mnoho a každý si myslí, že ten jeho je absolútny skvost a mal by mať čestné miesto v gastronomickej histórii a všetci by ho/ju mali zaň velebiť. Ja nie som iný, takže sa tešte a odporúčam tak ako pri každom jedle, variť nielen pre seba ale najmä pre blízkych. Dáva to príjemný pocit zadosťučinenia a núti nás to vydať zo seba to najlepšie.

Tu je zoznam surovín, ktoré som použil (cca pre 4 ľudí)

- 3 ks kuracích pŕs
- 3 menšie cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 chilli paprička
- rajčinové pyré
- slnečnicový olej, asi 1 dcl
- rasca drvená 1 čl
- rasca rímska drvená 1/2 - 1 čl
- koriandrové semiačka 1/2 čl
- sladká červená mletá paprika alebo údená mletá paprika 2 čl
- mleté chilli 1/2 čl
- hnedý cukor 1 pl
- soľ podľa chuti
- šťava a kôra z malej limetky

Na servírovanie:

- 8 krajcov opečeného chleba, potretého cesnakom
- strúhaný údený syr
- kyslá smotana
- niečo zelené, mne sa osvedčil nadrobno nakrájaný ľadový šalát

Najprv treba pomlieť mäso pomerne najemno. Použil som kuracinu, no už som to skúšal i s hovädzinou, ide o to, kto čo preferuje. Pomleté mäso osolíme trošku pokvapkáme limetovou šťavou a dáme zatiaľ bokom. Nakrájame nadrobno cibuľku, chilli papričku zbavenú jadier a nadrobno nasekáme alebo pretlačíme cesnak. Na rozpálený olej dáme cibuľku, o minútu neskôr mäso a miešame a rozdeľujeme mäso na čo najmenšie kúsky. Keď sa úplne zatiahne a rozdelí, pridáme cesnak, chilli a všetky korenia. Rýchlo osmažíme a pridáme rajčinové pyré, a limetovú kôru. Krátko povaríme na požadovanú hustotu. Naložíme na chlebíky, podávame so syrom, kyslou smotanou a šalátom.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára